18.8 C
Бургас
понеделник, май 16, 2022

Приемаме еврото през 2024, но след кампания за ползите и рисковете

Към момента сме технически напълно готови за приемането на плана за въвеждане на еврото, остават някои дребни неща, които трябва да бъдат изпълнени. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на въпрос по темата, зададен от Георги Ганев от „Демократична България“. Василев обаче бе категоричен, че това ще се случи след широкомащабна кампания за информиране на обществото относно ползите и потенциалните рискове, които идват с приемането на еврото, за да може хората да направят информиран избор. 

„На 30 юни правителството прие план за действие по приемане на еврото, беше на обществено на обсъждане. Готов е за приемане от МС. Преди да бъде приет искаме да направим широк обществен дебат, да бъде обсъден в детайли и гражданите и фирмите да бъдат убедени дали за тях е добре да се приеме еврото“, заяви Василев. „Ние смятаме, че това е най добрият план за България, това беше записано и в коалиционното споразумение“, допълни той. Министърът обясни, че кампанията по информиране ще включва информация относно това какво се случва с приемането на еврото, какво се случва с влоговете, договорите, ипотеките, спестяванията на гражданите, платежните системи и бизнесите –  колко време да се поддържат 2 каси. В планът е написано, че това трябва да се случва в продължение на 1 месец. 

Асен Василев заяви, че датата 1 януари 2024 година за влизане в еврозоната по никаква форма не е застрашена като срок. „Въпросът е правилно да въведем разяснителната кампания“, допълни министърът. 

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук