18.8 C
Бургас
понеделник, май 16, 2022

Проф. Герджиков: Държавата е длъжна да помогне на фирмите, за да няма фалити и да компенсира гражданите за скъпия ток и газ

Служебният кабинет трябваше да заложи средства за подпомагане на бизнеса, които да компенсират поскъпването на тока до края на годината и да бъдат гласувани с актуализацията на държавния бюджет от 46-тото Народно събрание. Назначеното от Румен Радев правителство обаче отказа да предвиди такива средства. Около този извод се обединиха представители на бизнеса в Бургас на среща с кандидата за президент проф. Анастас Герджиков. От бизнеса са подготвили писма до президента и до служебния премиер Стефан Янев за несправедливите цени на електроенергията.

„Подкрепям исканията на бизнеса за адекватни компенсации от страна на държавата, тъй като в момента високите цени на тока и газа означават опасност от масови фалити на фирми и неизпълнение на договори в страната и чужбина. Също така инфлацията, която допусна служебното правителство, води до намаляване на платежоспособността на работещите. Те от своя страна ще настояват за по-високо заплащане, а бизнесът не може да си позволи вдигане на заплатите заради многократно нарастване на разходите за електроенергия и газ. Всичко това създава порочен кръг на задлъжняване и фалити сред фирмите и бедност и безизходица сред хората“, коментира проф. Герджиков. 

Компания, която е плащала 600-700 лева за ток, в момента трябва да плати 1500 лева, дадоха пример от бизнеса. Предприятие във Враца, което досега е давало 9 000 за ток, вече дължи 30 000 месечно. 

„Това, което се случи с цената на газа в началото на месеца, беше най-голямото безобразие, защото се създаде впечатление, че цената пада, а реално цената на газа за индустрията се повиши с близо 30 процента. Преди някой да си каже, че това е тема, която засяга само хората от бизнеса, искам да уточня. Всички български граждани ще платят тази сметка. Когато бизнесът плаща по-висока цена на газа, това означава, че тя ще влезе и в цената на хляба, и в цената на млякото, и в цената на олиото, и в цените на  всички стоки и услуги. Така че новината за понижение на цената на газа с един процент не беше истина. Истината беше, че цената за индустрията се повиши с близо 30 процента и само след многобройни сигнали от индустрията и бизнеса правителството бе принудено да коригира това свое решение“, коментираха производители и бизнесмени от Бургас.

„Държавата е длъжна да сподели част от тежестта на поскъпването на енергията с бизнеса и да бъде поета част от сумата, за да може той да оцелее, да се запазят работните места на хората и конкурентоспособността на фирмите. Решението е просто – държавата разполага с достатъчно средства във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, с които може да поеме тежестта на високите сметки за бизнеса. Това трябва да се направи не за един или два, а поне за шест месеца, докато цените на електроенергията се нормализират. Такова решение е още по-наложително сега, когато са спрени мерките за компенсация и са въведени зелените сертификати, които допълнително затрудняват малкия и среден бизнес. В противен случай ще се стигне до масови съкращения на работници и до затваряне на фирмите, чието оцеляване става все по-невъзможно в тези условия“, споделиха ръководиелите на предприятия.

„Необходима е финансова инжекция за бизнеса и за хората, която да гарантира, че сметките им за ток ще се запазят на нормални нива и ще могат да си позволят да ги плащат“, посочи проф. Герджиков.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук