9 C
Бургас
понеделник, 8 март, 2021

Проф. Стефан Пеев: У нас масово се поставят импланти, а специалистите са малко

Имплантологията става все по-достъпна до общопрактикуващия зъболекар. У нас масово имплантолгия се практикува не от специалисти, защото техният брой все още е малко. Това заяви в интервю за Дарик проф. д-р Стефан Пеев, декан на Факултета по дентална медицина към Медицински университет-Варна.

Като цяло това не е проблем за денталното ни здраве, но сме свидетели на случаи, в които недостатъчно добре квалифицирани лекари я практикуват, отбеляза единственият професор по имплантология в България.

Пациенти от Западна Европа избират страната ни за дентални услуги, тъй като у нас те са със същото качество, но на по-добри цени. Не може обаче да се говори за добре развит дентален туризъм у нас, според проф. Пеев. Той разкри, че много моряци от Варна, които отсъстват с месеци, работейки за чуждестранни фирми, лекуват зъбите си при завръщане в родния град.

Денталната медицина предлага една сравнително бърза и много успешна реализация. Пазар за лекарите по дентална медицина в страната има, макар данните да показват, че броят на стоматолозите у нас е голям, сравнено със средните цифри за Европа.  

Новооткритите две нови зали за симулационно обучение на студенти във Факултета по дентална медицина  разполагат с 50 симулатора от най-висок клас, каквито могат да се видят в най-реномираните университети в света.

„Материалната база на Факултета по дентална медицина е без аналог не само в страната, но и в целия регион. Най-близката такава база е във Виена. Това не само утвърждава позициите на нашия университет като водещ по отношение на качеството на денталното обучение, но и ни дава възможно концептуално да преосмислим начина, по който се води обучението. Сега, с тези нови симулационни зали, това го и направихме – преосмислихме и променихме учебните програми”, изтъкна деканът на Факултета по дентална медицина.

Симулаторите представляват манекени, които симулират различни клинични ситуации. По този начин  на студентите могат да бъдат възлагани огромен брой задачи при условия, максимално близки до реалните. Симулаторите нямат за цел да изместят клиничното обучение на студентите. Предназначени са за усъвършенстване предклиничната подготовка на кандидат-висшистите, както и на част от обучението на специализантите, отбеляза проф. Пеев.

В момента във Факултета по дентална медицина се обучават над 700 студенти. От тях близо 1/3 са част от програмата за англоезично обучение и са предимно от държави от ЕС, основно от Германия и Великобритания. /Дарик – Варна

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ