25.1 C
Бургас
петък, юли 1, 2022

Прокуратурата с протест за „домашния арест“ на наркогрупата, рекетирала пласьори- деца

Районна прокуратура – Бургас протестира определение на съда, с което бе взета мярка за неотклонение „домашен арест“ по отношение на И.П., Б.Д. и Т.П, което датира от 13.05.2022 г.

И.П., Б.Д. Т.П. са обвинени за това, че противозаконно са принуждавали друго лице да извърши действие против волята му – да поеме имуществено задължение в размер на 1200 лева на месец. За да се случи това, пострадалият е бил заплашван с нанасяне на телесни повреди. Престъплението е осъществено в периода от  20.12.2021 г. до 11.05.2022 г. в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл.214, ал.1 от НК. Престъпното деяние е извършено при условията на продължавано престъпление и при съучастие между обвиняемите. Всеки от тях е имал определена роля. И.П. е бил подбудител, а Б.Д. и Т.П. са действали като извършители.

И.П. е привлечен в качеството на обвиняем и за това, че противозаконно принудил друго лице да извършва действия против волята си – да купува от него и да продава в негова полза наркотични вещества, като употребил заплашване с обезобразяване и палеж на автомобила на пострадалия. Престъплението е осъществено на 20.12.2021 г. в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл.143, ал.1 от НК.

Във внесения протест е посочено, че съдът правилно е определил, че са налице достатъчно данни за формиране на обоснован извод за осъществяване на престъпленията, за които трите лица са обвинени. Въпреки това в определението не са отчетени важни обстоятелства, чувствително завишаващи интензитета на опасността за извършване на ново престъпление от страна на обвиняемите лица.

Обвиняемият Б.Д. е осъждан през 2016 г. за причинена „средна“ телесна повреда. По отношение на него се води и друго досъдебно производство за осъществена принуда, с използване на нож, както и за причиняване на телесна повреда, чрез нанасяне на удари с юмруци. Факт който не е отчетен в съдебното определение.

Обвиняемият Т.П. е многократно осъждан за различни престъпления. Търпял е и ефективно наказание „лишаване от свобода“. Престъпната му деятелност е започнала още докато е бил непълнолетен, когато е осъден за осъществен грабеж. Тези характеристични данни противоречат на извод на съда, че по отношение на Т.П. не е налице висока степен на лична опасност.

Възможността обвиняемият И.П. да извърши ново престъпление също е голяма. Спрямо него се води производство за лидер на ОПГ в Специализирания съд в гр. София. Периодът на неговата инкриминирана дейност по настоящото досъдебно производство е по-дълъг от този на другите обвиняеми лица, което води до извод, че той първоначално сам е извършвал престъплението.

В протеста е посочено, че взетата мярка за неотклонение „домашен арест“ не е адекватна и по друга причина. Престъплението изнудване е извършвано и по телефона. С така определената мярка за неотклонение всеки от обвиняемите лесно би се сдобил с телефон и би имал възможност да осъществи контакт със свидетели, част от които са непълнолетни. Така би могъл да осъществи влияние върху тях, извършвайки престъпление срещу правосъдието. 

Протестът на Районна прокуратура – Бургас трябва да бъде разгледан от компетентния за това Окръжен съд – Бургас. Съдебното заседание е насрочено за 20.05.2022 г.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук