28.1 C
Бургас
четвъртък, юли 7, 2022

Протестиращи в с. Баня: Искат да отделят Обзор от Несебър, за да застроят Иракли

Жители на селата Баня, Паницово, Емона и Козница протестираха днес за пореден път срещу отделянето но град Обзор и шест села от Несебър в самостоятелна община. Днес те ще изпратят писмо до Министерски съвет с молба да бъде преразгледано и отменено постановлението, с което правителство на Борисов гласува за отделянето на Обзор в самостоятелна община.

По думите на председателя на инициативния комитет Росица Ракова от с. Баня в основата на искането за отделянето на Обзор стоят частно корпоративни интереси.

„Става въпрос за апетитни терени до морето в местността Иракли, които са в зона НАТУРА 2000. Вече има закупени терени, но трябва нов ОУП, който ще приеме новообразуваната община, за да бъдат застроени“, коментира Ракова.

Румен Радев отлага решението за отделянето на Обзор за след преброяването

Жителите на несебърските села коментират още, че вотът от референдума за отделянето от Несебър е бил практически решен от хора, които не са били жители на града, а от работници с временни регистрации.

В позиция от Община Несебър се казва, че „в проекта за Общ устройствен план на Община Несебър, с цел запазване на територията и спазване на всички ограничения, произтичащи от екологична мрежа „НАТУРА“, за голяма част от териториите е предвидено да се запазят като горски фонд, за да се съхрани и опази в максимална степен природното богатство и многообразие на района.

Позиция на Община Несебър относно отделянето на Обзор в отделна община

Не е трудно да се стигне до извода, че корпоративно-частни интереси целят обособяването на нова община, в която ползвайки тези територии, да се преконфигурира баланса, така че значителна част от тези терени да бъдат застроени.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук