24.1 C
Бургас
неделя, 19 септември, 2021

Протестиращите срещу ОУП на Царево: 54% застрояване! Това е още един Синеморец!/снимки/

Природозащитници и жители на Синеморец протестираха днес срещу застрояването на Южното Черноморие. Те излязоха на моста на река Велека, но до блокада на пътя не се стигна. Протестиращите настояват за преразглеждане на Общия устройствен план на Царево, който предвижда зоните за строителство в Парк Странджа да се увеличат с 20%.  Владимир Наумов от години държи известено заведение в Синеморец.

Има площи, които са общински или по-скоро държавна собственост , а те са атрактивни и ако се застроят просто селото ще загуби много. 54% застрояване!? Това  е още един Синеморец !”

Никола Пенев е местен и пред очите му Синеморец от малко, романтично селце, с девствена природа, се превръща в курортно селище с хотели. „Трябва да има ОУП, но проблемът е в това, че те не ни дават никакви гаранции …ние сме виждали, когато се строяха първите големи хотели в Синеморец  и как обезобразиха Боруна.”

Друго емблематично място, което се предвижда да се превърне във вилна зона  е местността Поляните в Синеморец. От нея се открива невероятна гледка към устието на река Велека. В плана е предвидено  и строителство на пречиствателна станция.

„ –Малоумно решение е да се зауства нова пречитвателна станция във Велека. Това ще съсипе устието на реката” , казва Стоян Батов.

Според протестиращите за предвиденото ново строителство няма изградена и инфраструктура, която да поеме туристите. Местните се опасяват, че Синеморец, Ахтопол и Варвара ще заприличат на Слънчев бряг.

До края на седмицата Докладът за въздействие върху защитените територии е отворен за възражения.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: