26.1 C
Бургас
събота, 31 юли, 2021

Прозорци от прозрачно дърво ще отопляват интелигентните сгради на бъдещето

Интелигентните градове на бъдещето ще представляват футуристични екосистеми от автономен транспорт, летателни апарати за доставка, биосистеми за генериране на екологична среда и умни сгради, които генерират сами необходимите eнергийни ресурси. Някои от технологиите, които ще превърнат тази концепция в реалност вече са достъпни за масовия потребител.

Въпреки това учените тестват разнообразие от нови материали и научни методи, с които да подобряват възможностите на възобновяемите източници на енергия. Международен екип от учени на Forest Products Laboratory (aFPL), University of Maryland и University of Colorado създадоха в лабораторни условия впечатляващ материал. който представлява прозрачна дървесина.

Учените смятат, че уникалната структура на съединението го превръща в оптимална алтернатива на сегашните системи за отопление в умните домове. Прозрачният дървен материал може да се използват като заместител на стъклата в прозорците, тъй като е по-евтин за производство, но се отличава и с по-добри екологични качества, съобщава SlashGear.

За да постигнат този ефект учените използват дървесина с ниска плътност от растящо дърво балса, което се обработва до стайна температура, чрез окислителна баня. Този процес избелва максимално повърхността, която след това се покрива от синтетичен полимер, който се казва поливинилов алкохол (PVA).

Eстествената целулоза, която се съдържа в дървесната структура и полимера, който поглъща енергия гарантират по-добра пропускливост на светлина и по-добра издръжливост на удари от стъклото. Тестовете в лаборатория показват, че прозрачното стъкло е пет пъти по-термално ефективен материал от настоящите решения в индустрията.

Дървесината от вид балса също така е устойчив и възобновяем ресурс с ниски емисии на въглерод, което е поредното предимство на този иновативен материал./Digital.bg

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: