26.1 C
Бургас
петък, 17 септември, 2021

Рашков пред върнатите от UK артефакти: Няма да позволим българската история на бъде разграбвана

На кратка церемония в Галерия „Средец“ в сградата на Министерството на културата бяха представени върнатите на България артефакти – златни и сребърни монети, фибули, пръстени, бижута и други предмети от Античността и Средновековието, заловени във Великобритания от местните власти.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков изрази задоволство от възнаградените усилия тези ценности да бъдат върнати в България: Стигнали сме такова ниво на сътрудничество между нашите служби, което вече дава реални резултати. Той използва повода да поздрави своите колеги от ГД „Борба с организираната престъпност“ за успеха и изрази увереност, че ще продължат упоритата работа в утвърждаването на главната дирекция като достойна европейска служба

Благодарности към всички, помогнали за връщането на ценните артефакти отправи и министърът на културата проф. Велислав Минеков. Отбелязвайки целенасоченото сътрудничество с МВР, той бе категоричен: Няма да позволим българската история на бъде разграбвана и продавана.

Проф. Минеков удостои служители на МВР с грамоти за принос в опазването на българското културно наследство. Наградени на днешната церемония бяха директорът на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ старши комисар Валентин Костов, задграничният представител на МВР в посолството на Република България в Обединеното кралство Христо Динков, директорът на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов, началникът на сектор „Трафик на културно-исторически ценности“ в ГДБОП Тигран Варданян и колегата му от сектора Ивайло Генков. Допълнително с грамоти ще бъдат наградени участвали в успешната реализация представители на правоохранителните органи във Великобритания.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: