28.1 C
Бургас
петък, юли 1, 2022

Русия очаква още 100 000 ИТ специалисти да избягат зад граница

Русия през април може да изгуби 70-100 хиляди души като част от „втората вълна“ на емиграция на ИТ специалисти. Такава прогноза даде Руската асоциация за електронни комуникации (RAEC), съобщи Интерфакс.

„Първата вълна – 100 000 души, вече са напуснали. Единственото нещо, което задържа втората вълна, са скъпите билети и наеми, жилища са нараснали, липсата на финансова свързаност и невъзможността за извършване на парични транзакции. Но втората вълна определено ще се случи. Според нашата прогноза, от 70 000 до 100 000 души ще напуснат през април. Това са само хора от ИТ сектора“, каза Сергей Плуготаренко, ръководител на RAEC, на среща в Държавната дума.

Във връзка с отлива на ИТ специалисти от Министерството на цифровото развитие на РФ са подготвили мерки за подкрепа на индустрията. Всички ИТ компании ще бъдат освободени от данък върху доходите и проверки за три години, а служителите им, занимаващи се с разработка на софтуер, ще получат отсрочка от наборната военна служба. Предвиждат се данъчни преференции, както и заеми при преференциални лихви.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук