22.7 C
Бургас
неделя, май 22, 2022

Руски експерт: По-евтиният американски газ за България бил с политически мотиви

Доставката на американски газ за България, „по-евтин от този на „Газпром“, е политическа сделка. Това казва Алексей Белогориев, заместник-директор по енергетика в Института по енергетика и финанси на Русия в коментар на новината, че България се е съгласила да доставя втечнен природен газ от САЩ на цени, „по-ниски от тези на Газпром“.

„България няма собствен терминал за регазификация на втечнен природен газ, тоест може да получава втечнен природен газ от Гърция само чрез свързващи газопроводи. Следователно във всеки случай газът идва първо от Гърция“, казва Белогориев в интервю за в. Правда.

Той обяснява и как става ценообразуването на втечнения газ в САЩ: „Американската администрация не втечнява самата газ, търговските компании се занимават с производството на LNG. Има компании, които втечняват газ, и има компании, които го изнасят. В САЩ това са различни компании. Тоест износителят купува газ от завода. Цената на газа на изхода от САЩ включва цената на газа на вътрешния пазар в Хъб Хенри (сега е доста висока), както и цената на втечняването. Тогава износителят все още харчи пари за транспорт. Плюс някакъв марж“, каза експертът.

Вероятно износителите предоставят отстъпки за европейските потребители, водени от политически мотиви, смята експертът.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук