19 C
Бургас
петък, 23 април, 2021

С 4 млн.лв. ремонтират кея на пристанището в Бургас, готвят го за яхтен порт

Обхватът на реконструкцията е корабно място №4, само година по-рано бе обновено и к.м. №5

С над 4 млн.лв. без ДДС обновяват кейовата стена на корабно място №4 на Пристанище Бургас – проект, който ще цели в бъдеще да превърне района в яхтен порт за свободен достъп. Проектът е част от последователната инициатива на ДП „Пристанищна инфраструктура“ да обнови цялата кейова стена с цел да я запази от морските вълни и да гарантира стабилността на изградената на кея модерна инфраструктура. Миналата година по същия начин бе обновен кея на корабно място №5.

Настоящият ремонт ще се извърши в района между хотел „Марина Бургас“ и „Магазия 1“. Той няма да засегне дейността на нито един от двата обекта, а крайният срок за изпълнението му е 240 дни. Обществената поръчка за търсене на строител е обявена в средата на месеца и предстои до средата на февруари да стане ясно кой всъщност ще извърши мащабните СМР-та, които да спасят амортизирания кей и да вдъхнат нов живот на района.

Финансирането се осигурява със средства, включени в годишната програма на ДППИ за 2021 г. Участъкът, който е обхванат, е дълъг 160 метра. Ремонтът е наложителен, защото подводната инфраструктура не е сменяна от над 45 години, а вече е драстично амортизирана от морските

„Целта ни е да развием зоната, да я отворим за гражданите и да се приближим една стъпка напред към идеята за Супер Бургас. След ремонта се предвижда изграждането на понтонни мостове, чрез които да направим яхтено пристанище на корабните места №4 и №5. То ще е с капацитет от минимум 100 места. Такова съоръжение в Бургас няма, а към него има огромен интерес“, коментира пред Флагман.БГ директорът на Клон – териториално поделение „Пристанище Бургас” Ивайло Иванов.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Leave a Reply

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: