17.1 C
Бургас
петък, 15 октомври, 2021

С хепи едн и 500-килограмова тръба приключи драмата с водата в Хасково

Голямата авария в Хасково, която остави почти целия град и още 6 населени места без вода, беше отстранена с дълга 2 метра и тежаща около 500 кг чугунена тръба с диаметър DN700.

20 специалисти от три ВиК дружества – Хасково, Бургас и Стара Загора впрегнаха усилия, за да решат проблема и да възстановят водоснабдяването на населението. Операцията отне 36 часа. И трите ВиК оператора са част от „Български ВиК холдинг“ ЕАД, чийто принципал е министърът на регионалното развитие и благоустройството. 

Тежката авария възниква около 14 часа на 21 септември при пускането на помпена станция „Ябълково”, която е била временно спряна заради планов ремонт на EVN. Заради високото налягане на водата и дългата експлоатация на тръбата пропада бетонен опорен блок, а водата компрометира гуменото уплътнение между големите чугунените тръби. Аварията се случва под земята. Техническите екипи на ВиК-Хасково веднага започват работа. Пристигат багери и кранове, започват да копаят, за да стигнат до авариралия участък. Разкриването до тръбата отнема 4 часа. Така към 18 часа на 21 септември специалистите вече стигат до тръбата и имат яснота какъв е проблемът. Установяват, че сами не могат да се справят, защото компрометираната тръба е с много рядко фи и материал. Управителят на ВиК-Хасково Борис Бусаров започва да прозвънява доставчиците, с които водното дружество работи, както и други снабдители, но никой няма налична търсената такъв вид голяма тръба. Компаниите разполагат с тръби фи 600 и фи 800, които в случая не вършат работа.

Управителят на Вик-Хасково информира Управителния съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД за ситуацията. Изпълнителният директор на ВиК Холдинга Илиян Илиев се свързва бързо с управителите на близките водни дружества, които са част от БВиКХ с молба да проверят максимално бързо какви резервни части имат на склад. Така към 23 часа става ясно, че в Бургас имат точната резервна тръба с нужния диаметър и размер. Управителите на ВиК-Хасково и Бургас – Борис Бусаров и Ганчо Тенев се разбират бързо за организацията как да пренесат тръбата и още резервни части, нужни за ремонта на авариралия участък в Хасково. Управителят на ВиК-Стара Загора инж. Румен Райков праща технически екип. Най-забавящото в случая е товаренето и разтоварването на тежките резервни части, за които се използва специализирана техника. Търсената тръба DN700 е дълга 2 метра и тежи около 500 кг. Освен нея в тежкотоварния бус в Бургас са качени още една тръба дъга, муфи, скоби, болтове и др. – тежащи допълнително още 1,5 т.

Бусът с 2 тона резервни части потегля рано сутринта на 22 септември от морския град. Заради специфичния товар се движи бавно и по обяд пристига в Хасково. През това време, още в 6 часа сутринта, аварийните екипи на ВиК-Хасково заедно с пратените от Вик-Бургас и ВиК-Стара Загора допълнителни технически екипи вече работят на мястото на аварията. Специалистите от Града на Богородица демонтират авариралите части от 6 до 12 часа в Деня на Независимостта. С пристигането на резервните части екипите от 3-те ВиК дружества се захващат с напасването на тръбите, което продължава от 12 ч. до 21 часа. А от 21 ч. до 1,30 ч. през нощта аварийните екипи извършват монтажа. Специалистите от Бургас и Стара Загора имат опит с такъв вид тръби и затова те се захващат с монтажа. В Хасково само това трасе от цялата водопроводна мрежа на града е изградено с този вид тръби и за първи път аварира.
Така с общи усилия аварията е отстранена, а водоподаването е възстановено към 2 ч. на 23 септември – преди обещания от управата на ВиК-Хасково краен срок – до сутринта.

Сега на дневен ред в града е темата става ли за пиене водата. Три водоноски бяха обеззаразени, дезинфекцирани и разположени на различни места в града. Очаква се утре още водоноски да бъдат поставени на допълнителни локации. Препоръката на Районната здравна инспекция е водата да не се използва за пиене и готвене поне до началото на октомври, когато постоянният мониторинг на водата в Хасково ще покаже дали всички показатели са в норма. РЗИ предупреди, че заради аварията има риск от повишаване на нивата на уран във водата.
 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: