8 C
Бургас
петък, март 5, 2021

Отказахме съдебната поръчка на Турция за граничарите ни

Районните магистрати в Бургас отхвърлиха искането за разпит на българските граничари Николай Костов, Живко Петков, Михаил Цонков и Николай Петков, след като Тежкият наказателен съд в Къркларели поиска нови обяснения за случая с убития преди десет години рибар край Резово. Така на практика българският съд отказа да изпълни международната поръчка за правна помощ на турската страна.

Съдът прекрати съдебното производство, а определението е окончателно. Образуваното наказателно производство спрямо българските граждани беше по повод внесен обвинителен акт, с който са им повдигнати обвинения за „съучастие в престъплението причиняване смърт по небрежност“; „съучастие в престъплението леко нараняване“ и „съучастие в престъплението увреждане на имущество“ от НК на Република Турция.

Ето и мотивите на съдия Петя Георгиева: Изпълнението на молбата би могло да накърни суверенитета, сигурността, обществения ред или други интереси на България. Освен това за престъпленията е изтекла абсолютната погасителна давност, изключваща наказателно преследване съгласно НК на Република България.

И още: съдът отчете, че ако поръчката на Турция бъде изпълнена би бил нарушен принципа “Non bis in idem” или правото на всеки да не бъде съден или наказван два пъти за едно и също престъпление. Това е така, тъй като има влязло в сила постановление за прекратяване на наказателното производство от 2008 г., на Военно-окръжна прокуратура – Сливен, по което Михаил Цонков е бил привлечен като обвиняем за престъплението.

Въпреки становището на съда в Бургас, висящият процес в Република Турция е факт и там производство ще бъде проведено. Делото е насрочено за 12-ти март. Цонков и колегите му ще бъдат защитавани от български изселник.

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874FansLike
1,756FollowersFollow
11,740SubscribersSubscribe

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ