28.1 C
Бургас
четвъртък, юли 7, 2022

Съмнения за агитация на контрареферендума в Несебърско

При висока избирателна активност преминава контрареферендумът в четирите села в Несебър, които не искат да преминават към Обзор. Към 13 ч. вече бяха гласували близо 60% от 230 души, имащи право на глас.

Христина Панчукова- председател на СИК с. Баня : „Паницово, Баня, Козница и Емона. Тяхното желание  е да си останат в рамките на община Несебър, както сме били до сега, пък ще видим как ще решат жителите” 

Тука съм роден. Към Несебър искам да съм , щом като се разболея отивам линейка идва от Несебър , в Обзор няма лекар, няма никой”, споделя Георги Каришев, дошъл да гласува веднага след отварянето на секциите.

Село Паницово е почти равноотдалечено и от Несебър и от Обзор . Тук живеят около 70 души и се вълнуват от съдбата на селото си. Има, както „за”, така и „против” провеждането на допитването за втори път , както и съмнения за външни хора в списъците.

Народът се върна на село. Ние се радваме, че идват  и млади хора. Тук са къщите им и бабите им  и дядовците им, поколението всичкото е в Паницово, нямам странични хора да дойдат в Паницово дето не ги познаваме”, казва жителка на с. Паницово, след като пуска бюлетината.   

 „Това е съвсем излишен ход. Както казват народ наказан има, народ победен няма. Тук се преплитат интереси” е мнението на Гроздан Тодоров от същото село.  

 В селото се появява черен джип и хора от Обзор. Питаме едър мъж, който не  е от селото, какво прави около избирателната секция. Местните казват, че е тук, за да агитира.

Кой агитираме? Чакаме тука едни приятели и си тръгваме…”, отговаря на въпроса ни какво правят около секцията едър мъж .

Общинската избирателна комисия късно снощи е взела решение да не се съобрази с препоръката на ЦИК да не се състои допитването до произнасянето на съда за неговата законност.  Пет от членовете и са гласували –против, пет- за.

Част от колегите са на мнение, че писмото на ЦИК е становище и няма разпоредител характер . Дали ще бъде легитимен, при всички случаи има и сега висящи съдебни производства, така че съдът ще упражни съдебния контрол”, обясни председателят на ОИК Несебър Силвия Димитрова . 

Допитването ще бъде валидно, тъй като е преминат прага от 40%.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук