30.1 C
Бургас
четвъртък, 24 юни, 2021

Ще станат ли парите за бургаско кино повече?

Сумата за реализация на филми, популяризиращи Бургас, да бъде увеличена с 60 000 лева. Това предлага общинският съветник и председател на постоянната комисия по култура Веселин Пренеров. Припомняме, че в рамките на вече утвърдения бюджет на Бургас за 2020 година по проекта „Филми за Бургас“ вече са заложени 100 000 лева.

За втора поредна година Община Бургас съфинансира реализацията на български игрални филми и телевизионни продукции по проекта „Филми за Бургас“. Целта е  да бъде направена своеобразна реклама на Бургас с неговата характерна и неподправена културна, архитектурна и туристическа визия. Заснемането на такива продукции на знакови места в морския ни град, представя не само артистичното и романтично лице на Бургас, но и неговия потенциал като развиващ се, модерен и вдъхновяващ град“, пише в докладна записка до местния парламент Пренеров.

Най-актуалните български сценаристи, актьори и режисьори са включени в шестте проекта (два телевизионни сериала и четири игрални филми), вече бяха представени пред Постоянната комисия по култура и читалищна дейност. Сред тях се открояват продуцентите Ники Илиев, Андрей Арнаудов, Красимир Ванков, режисьорите Виктор Божинов, Георги Костов, актьорите Михаил Билалов, Филип Аврамов, Деан Донков, Бойко Кръстанов, Теодора Духовникова, Башар Рахал, Лилия Маравиля, Захари Бахаров  и мн. други.

„Повечето от бъдещите филмови проекти ще бъдат представени на български и международни кинофестивали. По този начин Бургас ще се превърне не само в основен герой в бъдещите филмови продукции, но и ще стане все по-атрактивна и притегателна дестинация. Кандидатстващите проекти за съфинансиране впечатляват със стойностни сценарии, оригинални сюжетни линии и дават заявка за бъдещи качествени и завладяващи кинотворби. В тази връзка за подпомагане на цялостното реализиране и създаване на значими художествени произведения и емблематичното присъствие на Бургас в тях, ще бъде необходимо увеличаване на предвидените средства в бюджета по проект „Филми за Бургас“, обосновава предложението си съветник Пренеров.

През 2019 г. Община Бургас подкрепи финансово реализирането на емблематичния игрален филм „Петя на моята Петя“, вдъхновен от историята на голямата бургаска поетеса Петя Дубарова. Лентата ще има и своя премиера в Бургас в края на месец април и след това ще тръгнат прожекции в киносалоните в страната. 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: