22.7 C
Бургас
неделя, май 22, 2022

След 170 години: Видяха бобър в България

Бобрите се завърнаха в България. Преди повече от 170 години този вид бозайници е изчезнал от нашите географски ширини. Сега обаче представител на вида е засечен в района на Русенски Лом.

Лесничеи, които правели оглед край реката, установили, че само за ден са изчезнали някои от дърветата, съобщи Нова ТВ. Горските решават, че през мястото са минали бракониери. Викат подкрепление и започват издирване, защото подозират местни хора. Установяват обаче, че дърветата са странно изрязани и изглеждали по-скоро като прегризани. Веднага докладвали в Лесотехническия университет, а от там категорично заявяват, че става въпрос за бобър. Поставени са фотокапани, които улавят редкия бозайник.  

„Животното има вид на едро агне, защото става на килограми между 20 и 35 килограма. Оказа се много хитър. Доста дълго време ни лъга, докато успеем да го документираме. Няма друг бозайник, който да гризе дърветата по този начин. Събаря ги винаги напречно, забентва реката и прави водно огледало”, разказват учени.

По стъпките му тръгнали два екипа. Които формират и две теории за това откъде се е появил гризачът. „Това е популация, която е нова в нашата територия и най-вероятно произходът е от румънските преселени популации”, смята проф. Начев. Доста по-критикувана се оказва втората теория – да не са изчезвали никога бобрите от България. А след като го откриват след толкова години, специалистите не крият надеждата си: заснетият бобър да не е сам.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук