10 C
Бургас
понеделник, 19 април, 2021

След като ЕС накара Гугъл да събира снимки на личните ни карти, следва нова налудничева идея

След броени дни за купувачите на битова техника в България, а и в целия ЕС, положението ще стане леко объркващо. Магазините внезапно ще се напълнят с  хладилници и перални, на които е обозначено, че са от енергиен клас В или С. А вече доста години знаем, че качествените уреди са клас А (още по-добре, ако има добавени един, два или най-добре три плюса). От 1 март обаче започва поетапна замяна на познатите ни етикети за енергийна ефективност, които показват дали уредът е икономичен и тих, или харчи много ток/вода и вдига височки децибели, пише segabg.com.

Първо с нови стикери ще се сдобият хладилниците, фризерите, пералните, съдомиялните, от 1 септември – осветителните тела, а след това ще дойде ред и на печките и климатиците.  Графикът се отнася за всички държави от ЕС. 

Цветната скала с буквите от А до G ще се запази, но плюсовете ще изчезнат, а класовете A и B на първо време няма да бъдат „присъдени“ дори на най-новите модели техника – ще бъдат пазени за следващите, още по-модерни и енергоспестяващи поколения уреди. Така дори най-добрите  перални и хладилници, които по сегашната скала са А++ или А+++ (т.е. са върха на технологиите),  от първи март вече ще са клас В или C. Успоредно с това обаче печките, телевизорите и климатиците ще си запазят сегашните етикети, преди и те да да бъдат „понижени“ в по-долни класове и маркирани с новите лепенки. 

Промяна ще има и в други елементи на етикетите – пиктограмите. Това са картинките, които показват най-важните параметри на битовия уред, а под тях са изписани и съответните стойности – например  колко електроенергия потребява, колко вода изразходва, колко шум вдига по време на работа. Ще бъдат добавени допълнителни показатели,  за да се улеснят потребителите в избора. Например за пералните ще се посочва каква е ефективността на центрофугиране, а за телевизорите и мониторите  – каква е енергийната ефективност в режим HDR. 

Освен това на етикетите ще бъде добавен QR код.  Така всеки клиент ще има бърз и лесен достъп  до пълната информация за стоката, която разглежда – достатъчно е да сканира със смартфона си кода и ще  може веднага да прочете, каквото му е необходимо. За целта е създадена обща за държавите от ЕС база данни, която ще е достъпна от 1 март. Там са събрани подробните информационни листове за всички електроуреди, които са в графика за смяна на етикетите.  

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Leave a Reply

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: