10 C
Бургас
вторник, 20 април, 2021

Сливенският митрополит поиска статуята на Мага да бъде премахната

„Статуята е провокация към естетическата среда и престижа на град Бургас, към държавността, а също е и поругаване към православната светост. В името на доброто бъдеще на младото поколение и в съответствие с националните и духовни устои на нашето общество, настояваме да бъде прекратено пропагандирането на съмнителни духовни вярвания и магии на публични места, каквото е Морска гара. Категорично заявяваме, че скулптурата на Боян Мага не въздейства положително върху възпитанието на подрастващите поколения, не облагородява духа на бургаското население, нито привлича Божията благодат на закрила над жителите на града и пристанището му“, така Сливенският митрополит Йоаникий се обърна към официалните власти и ръководството на Пристанище Бургас, след като без всякакво съгласуване с местната и централната власт на Морска гара бе издигната 3-метров паметник на Боян Мага.

Митрополитът определи скулптурата като пропаганда на магическите практики, окултизма и сатанизма. И символ на антидържавното, антиправославното и антицърковното мислене.

„Озадачава ни фактът, че вместо на Морската гара да бъде поставен паметник, свързан със св. Николай Чудотворец – покровител на град Бургас и на морското дело, там е сложено антицърковното изображение на Боян Магьосника. А то не само че отблъсква с излъчването си, но и представлява пропаганда на магическите практики, окултизма и сатанизма. Считаме, че подобни проекти, ако се изработват, следва да бъдат експонирани в изложбени зали или в частни колекции, а не да бъдат поставяни на публични места, където натрапват идеи и внушения в разрез с българските национални и духовни традиции“, се посочва в официална позиция на Сливенската митрополия.

Духовенството определя Боян Мага, като личност с „неясна биография, съмнителен живот и достойнство“. И настоява скулптурата на Морска гара да бъде демонтирана.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Leave a Reply

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: