21 C
Бургас
сряда, 12 май, 2021
spot_img

Созополският вампир в трансграничен пътеводител-включиха града в инициативата „Легенди без граници“

По покана на председателя на Общински съвет Созопол Георги Пинелов в града пристигнаха група журналисти от Одрин, Турция. В делегацията водена от Есрин Демир, координатор на проекта „Легенди без граници“ участваха и представители на местната власт и местното самоуправление- зам. кметът и общински съветник от община Люлебургас.Гостите посетиха Археологическия музей, където бяха запознати от директора на Общинския културен институт Димитър Недев с историята и археологията на Созопол през различните епохи. Журналистите проявиха голям интерес към античната история, както и към Созополския вампир, чиято легенда е включена в специален пътеводител.

След разходка в Стария град делегацията посети общинския съвет, където председателят на местния парламент Георги Пинелов ги запозна с аспекти от местното самоуправление и съвременното развитие на Созопол като туристическа дестинация. Прожектиран бе филма „Хилядолетните тайни на Созопол“, чрез който гостите се потопиха в атмосферата на града и се запознаха с редица археологически открития, направени неотдавна. Турските журналисти проявиха интерес и по отношение видовете туризъм, които Созопол предлага.

Част от въпросите към председателя на общинския съвет бяха за възможността градът и общината да бъдат посещавани целогодишно. На журналистически въпрос какви други легенди, освен тази за вампира има в Созопол, Георги Пинелов отговори: “ Легендите са романтичната част от историята на Созопол, но Созопол има толкова богата история и археология, че легендите са само малка част от историческото богатство, с което ние созополчани се гордеем.“В края на посещението в общинския съвет Георги Пинелов благодари на журналистите за проявения интерес към Созопол и на организаторите от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” за възможността Созопол да бъде презентиран пред турската общественост и туристическия бизнес. Ръководителят на делегацията Есрин Демир получи подарък от Георги Пинелов История на Созопол от проф. Божидар Димитров с послание на турски език, в което се изразява надежда, че сътрудничеството между двата народа ще продължи да се развива.Ръководителят на делегацията изрази горещата благодарност за топлия прием и за възможността да научат толкова много за Созопол. Той увери домакина си, че представителите на медиите с удоволствие ще популяризират Созопол като изключително впечатляваща туристическа дестинация на Българското Черноморие.Ръководителят на трансграничния проект „Легенди без граници“ Евгения Джорджева също благодари за гостоприемството и изрази надежда, че безспорният туристически лидер на Южното Черноморие Созопол ще спечели нови приятели и гости от Турция. Тя подари на председателя на общинския съвет трансграничния туристически пътеводител „Легенди без граници”, където достойно място заема и Созопол.Програмата на турската делегация продължи с посещение в Етнографския музей, където гостите бяха посрещнати по стар български обичай с пита, мед и сол. Служителките на музея запознаха гостите с експозициите „Бита на приморска Странджа“ и „Градския бит на Созопол“ и показаха интересни предмети на бита, подарени от жители на Созопол и общината.Гостите и домакина се разделиха с пожелания за нови срещи в полза на развитието на туризма и двустранното сътрудничество.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,901Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: