18.8 C
Бургас
понеделник, май 16, 2022

Среща на министъра на туризма Стела Балтова със сдруженията на екскурзоводите

След отправените въпроси от лицензираните екскурзоводи от всички организации в открити писма до представители на държавата, днес в Министерството на туризма беше проведена работна среща с техни представители. В разговорите се включиха министър Стела Балтова, заместник-министърът Даниела Стоева и директори на ангажираните дирекции в Министерството на туризма.

Министър Балтова запозна екскурзоводите със ситуацията и мерките, които се предприемат на държавно ниво и ги увери, че ще имат адекватна и своевременна информация за постигнатото в тяхна помощ. Тя подчерта колко са важни и безценни опитните им кадри, които владеят по няколко чужди езика.

Представителите на екскурзоводите изразиха тревогата си от това, че техният бизнес е пред колапс, тъй като са принудително безработни, без доходи от 14 месеца. Те предупредиха, че в резултат, над половината от кадрите вече са се преориентирали към други сфери на работа и скоро няма да има квалифицирани кадри, които да ползват езици като японски, немски, холандски, шведски. Въпреки опасенията си, екскурзоводите благодариха на министър Балтова за предприетите действия. Министърът ги увери, че мерките в помощ на бизнеса няма да бъдат прекъсвани и се търсят допълнителни финансови механизми, с които екскурзоводите да бъдат безвъзмездно компенсирани, а ситуацията им да бъде облекчена. От министерството на туризма обясниха, че проектите, които се изпълняват, са с променен фокус върху екскурзоводите, но затруднението да се намери законова рамка за подкрепа идва и от това, че при професии като екскурзовод или планински водач, лицата се самоосигуряват и не могат да се възползват от предложените от държавата мерки.

Представителите на организациите повдигнаха също въпроса за създаването на туристическа полиция, популяризирането на професията екскурзовод и поискаха съдействие за безплатен вход и улесняване на достъпа им в обекти, свързани с тяхната дейност.

Министър Балтова ги увери, че някои от поставените въпроси могат да намерят решение още в периода на работата на служебния кабинет, а всички в екипа на Министерството на туризма са активно ангажирани с търсенето на решения.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук