29.1 C
Бургас
сряда, юли 6, 2022

Студовете вдигнаха тока на цени от преди пандемията

Студовете в последните дни и по-ниските температури от началото на годината вдигнаха цената на електроенергията на борсата до нивата им от януари 2020-а – 2 месеца преди бума на пандемията у нас, сочи статистиката. За първите 19 дни на януари миналата година средната цена в „Ден напред“ е 106,72 лв. за мегаватчас, а от началото на 2021 г. досега тя е на ниво 105,86 лв, съобщава monitor.bg.

В последните 2 дни на борсата за понеделник и за вторник в сегмента „Ден напред“, където се сключват най-голям обем от сделките, средните цени са стабилно над 134 лв. за мегаватчас. Отчасти това е

породено от нарасналата консумацията

заради застудяването. Показателно е обаче, че в момента язовирите у нас са пълни и има възможност да се произвежда евтина електроенергия от водните централи и тя да се продава на борсата. От друга страна, не бива да забравяме, че в първите 19 дни на миналата година българската промишленост логично е консумирала повече ток, отколкото сега.

Според Румен Радев, зам.-председател на УС на АИКБ, трябва да се съобразяваме и с външния пазар. „През миналата година цените там бяха доста по-ниски от нашите, но сега и там има увеличено търсене заради студовете, комбинирано с по-малко производство на веитата“, поясни той. Относно възможностите за предлагане на повече евтин ток, произведен от големите вецове, той обясни, че откакто стана историята с яз. „Студена“, има едно презастраховане. „Освен това процедурата за получаване на разрешение за използване на водата от язовирите е много тромава. Не се решава само от НЕК или от Министерството на енергетиката. Има съгласуване с МОСВ и дори МРРБ. Вода има,

има и капацитет, а предлагането не е на ниво.

По дефиниция при по-голямо предлагане на ток от вецовете цената на борсата би трябвало да падне. Държавната ни енергетика като цяло може да предлага на пазара електроенергия, която да е с 3-4 евро на мегаватчас по-ниска, отколкото в съседните страни. Това е нормалното състояние, защото у нас има много повече инсталирани мощности, отколкото е потреблението ни. Българският енергиен холдинг (БЕХ), от друга страна, твърди за наличието на проблем за пласмента на нощния ток, защото промишлеността не го оползотворявала, за да се използва най-добре капацитетът на АЕЦ, но пък имат от това финансов резултат“, каза още Радев.

Той припомни, че делът на дългосрочните договори на борсата е минимален, за това е силна и доминацията на сегмента „Ден напред“.

Оперативните данни на Електро-енергийния системен оператор (ЕСО) от вчера показват още, че товарът в системата малко преди 9:30 часа сутринта е бил почти 6700 мегавата, като 29,33% от него е бил покрит от АЕЦ-а, над 36,14 на сто – от големите топло-електрически централи.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук