17.1 C
Бургас
понеделник, 29 ноември, 2021

СЗО предупреди Европа: Половин милион души ще умрат, ако не затегнете мерките

Около 500 хиляди души може да умрат в Европа в следващите месеци заради пандемията от коронавирус, ако страните от региона не затегнат ограниченията. Това предупреди директорът на Европейското бюро на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге в интервю за BBC.

СЗО е „много разтревожена“ от увеличаващата се скорост на разпространение на Ковид-19 в Европа, във връзка с което експертите препоръчват да се продължи мярката за носене на защитна маска, както и да се ваксинират всички, които все още не са направили това. Както отбеляза Клуге, следващата вълна от коронавирус се наблюдава в Европа поради наближаващата зима, ниските нива на ваксиниране в редица страни и появата на по-инфекциозни щамове.

Ковид-19 отново стана водеща причина за смърт в нашия регион„, подчерта той, добавяйки, че задължителната ваксинация за борба с пандемията трябва да се разглежда само като последна мярка. 

В същото време Клуге посочи, че „би било много навременно“ да се започне „законодателна и обществена дискусия“ по този въпрос. 

„Преди да прибягвате до задължителна ваксинация, трябва да разгледате други инструменти, например Ковид паспорти, които изобщо не ограничават свободата, а напротив, помагат за запазването ѝ„, каза той, цитиран от „Фокус“.

Властите на редица европейски страни, на фона на рязкото нарастване на заболеваемостта през последните дни, бяха принудени да засилят ограниченията, включително за неваксинирани граждани. По този начин те очакват да подтикнат хората към по-активно участие в кампанията за ваксинация и в резултат на това възможно най-бързо да се формира стаден имунитет.

По-специално, в Австрия се въвежда локдаун на 22 ноември, а Дания отново въведе Ковид паспорти, които са необходими за посещение на кина, нощни клубове и ресторанти, както и събития с участието на повече от 2 хиляди души.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: