8 C
Бургас
понеделник, 19 април, 2021

Терасата станала кухня ще ни струва скъпо при издаването на технически паспорт

Технически паспорт трябва да бъде издаден за всяка сграда, построена след 2007 година. Изключение има за сградите след 1999 година, които могат да се сдобиват с такива паспорти без необходимото обследване преди това.

Ангажимент на собствениците

Органът, който възлага изготвянето на паспорта и го приема, е упоменат в закона за етажната собственост (ЗУЕС).

През 2011 година с този закон е въведено задължение към собствениците да се събира фонд за обновяване от домоуправителите. Това обаче така и не се прилага на практика. Тоест домоуправителите е трябвало да събират такива средства, което означава, че ако това се беше случвало през последните 10 години – днес всеки апартамент щеше да има нужните 500 лева за изготвянето на технически паспорт.

Защо е необходимо сградата, в която живеем да има технически паспорт?

Техническият паспорт ще упоменава реалното състояние на сградата. Така, ако ще купуваме апартамент в стара сграда, ще сме наясно какви ремонти са правени и какво предстои да се направи. И да, това е единствения аргумент за издаването на подобен документ.

Технически паспорт трябва да има всяка сграда у нас до края на 2022 година. Засега не се потвърждават официално информациите, че ако не платим за такъв паспорт, ще ни посети частен съдебен изпълнител.

Сумата, която трябва да платим за този паспорт е около десетина лева. В някои случаи обаче може да се наложи допълнително обследване, с което и сумата може да стане значително по-висока. Това ще се случи в случите, в които в отделно жилище от сградата има извършени промени като свързани с терасата кухни, избити стени или други свързани помещения.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Leave a Reply

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: