29.1 C
Бургас
сряда, юли 6, 2022

Tри сценария за възможна ескалация на войната с участие на НАТО

Миналата седмица министрите от НАТО се срещнаха в Брюксел, за да обсъдят как и колко военно оборудване да доставят на Украйна, предава Би Би Си. Задачата на НАТО от началото на войната е да предостави на Украйна достатъчно военна подкрепа, за да защити страната, но да избегне въвличането в конфликт и във война с Русия.

Украйна се нуждае от танкове, бойни самолети, безпилотни летателни апарати и модерни системи за противовъздушна отбрана, за да противодейства на руските въздушни удари, които непрекъснато намаляват стратегическите запаси от гориво и други основни продукти на Украйна.

Какво точно спира страните от НАТО? Отговорът е ясен – възможна ескалация.

Съществува опасност Русия да прибегне до използването на тактически ядрени оръжия или конфликтът да прехвърли украинските граници и да се превърне в по-широка европейска война. Това е добре известно на Запада и залогът е опасно висок.

Украйна е получила военна помощ от повече от 30 държави, включително 1 млрд. евро от ЕС и 1,7 млрд. долара от САЩ. Досега доставките бяха ограничени до оръжия, включително противотанкови и противовъздушни ракетни системи, боеприпаси и защитно оборудване.

Членовете на НАТО се опасяват, че доставката на по-тежко нападателно оборудване – танкове и изтребители – може да доведе до пряк военен конфликт с Русия.

В началото на войната президентът Путин напомни на света, че Русия е ядрена сила и че привежда стратегическите си ядрени средства за възпиране във висока степен на готовност. САЩ не последваха примера на Русия, тъй като не откриха преместване на руските ядрени бойни глави от бункерите, където се съхраняват. Но Путин предаде посланието си на западните страни. По същество той каза: „Русия разполага с огромен ядрен арсенал, така че не си мислете, че можете да ни заплашвате“.

И все пак всяко ново престъпление, извършено от руски войници, укрепва решимостта на НАТО. Чешката република е първата страна от НАТО, която изпраща на Украйна танкове, макар и очевидно остарели – Т-72 от съветската епоха. Словакия изпраща своите противовъздушни ракетни системи С-300, също съветско производство. В началото на войната подобни стъпки изглеждаха изключително рисковани.

Британският депутат Тобиас Елууд, който председателства парламентарната комисия по отбрана, е един от тези, които смятат, че Путин блъфира, когато говори за ядрени оръжия. Според него НАТО трябва да направи повече.

„Бяхме прекалено предпазливи по отношение на оръжейните системи, които бяхме готови да предоставим“, каза той.

„Нуждаем се от по-решителен подход. Даваме на украинците достатъчно, за да оцелеят, но не и за да спечелят. Тази ситуация трябва да се промени“, допълни той./darik.bg

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук