26.1 C
Бургас
петък, 17 септември, 2021

Ценовият бум при имотите изглежда неудържим, Европа е в челото

Двуцифреното повишение на цените на имотите вече се превръща в норма в много държави – най-вече в Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и САЩ и Канада.

Мащабите на този огромен имотен бум са безпрецедентни.

Като основни причини за това могат да бъдат счетени ниските лихвени проценти, облекчената парична политика и огромните правителствени стимули в много държави, се казва в анализ на Global Property Guide.

Реалните цени на имотите (с отчетена инфлация) нарастват в 43 от 56-те имотни пазара, които досега са публикували данни за второто тримесечие. По-оптимистичните номинални данни, с които са по-запознати хората, показват, че цените на имотите нарастват в 50 държави, остават без промяна в една и отчитат понижение в само пет.

Имотните пазари в Северна Америка процъфтяват. В САЩ цените на жилищата достигнаха рекордно високи нива, тъй като ограниченото предлагане спъва продажбите, въпреки продължаващия силен интерес към новото строителство, подкрепен от много ниските лихви и огромни правителствени стимули.

Подобно е положението и в Канада, където цените на имотите във водещите 11 града отново отчитат силен ръст след продължило две години забавяне в темповете на растеж, който се дължи на голямото търсене и на подобрените икономически перспективи.

По-сериозен ръст в цените на имотите отчитат още и европейски държави, като Черна гора, Словакия, Швеция, Нидерландия, Германия и Великобритания.

Източник: Global Property Guide

Имотните пазари в азиатско-тихоокеанския регион набират сила, като на преден план изпъкват Нова Зеландия, Южна Корея, Япония, Шри Ланка и Австралия.

Цените на имотите реализират завръщане в някои държави, като Пуерто Рико, Чили, Пакистан и Испания.

Най-добре представящият се имотен пазар в света е този на Нова Зеландия, според проучването на Global Property Guide. Средните цени на имотите там нарастват с рекордните 24.18% (с отчетена инфлация) на годишна база през второто тримесечие на 2021 г.

Увеличението е повече от три пъти по-голямо, в сравнение с отчетения през второто тримесечие на 2020 г. ръст от 7.67%. Въпреки това на тримесечна база реалните цени отчитат понижение от 2.04% през второто тримесечие на 2021 г.

Другите най-силни имотни пазари в света през миналото тримесечие са Черна гора (+20.42%), Словакия (+15.96%), Швеция (+15.14%) и САЩ (+12.56%), като са използвани данни с отчетена инфлация./profit.bg

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: