11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Удължават туристическия сезон с нови винено-кулинарни и СПА дестинации в Бургаска област

Близо 90% е регистрираният ръст при посещенията на обекти в наложените
културно-исторически дестинации през последните години. След
винено-кулинарните и културно-исторически дестинации се разработва
национален проект за 7 балнео и СПА дестинации. Тази информация получи
депутатът от ГЕРБ-Бургас Ася Пеева в отговор на питане към
Министерството на туризма.
Една от основните заложени цели в управленската програма на
правителството е стимулирането на устойчиво развитие на туризма и
редуциране на регионалните диспропорции в развитието на сектора чрез
популяризиране на културно-историческото наследство и туристическите
атракции и развитие на специализираните видове туризъм.
За област Бургас това са балнео, еко, селският („slow“) и виненият
туризъм. Те дават възможност за удължаване на туристическия сезон и
превръщането му от летен в целогодишен – обърнат най-вече към вътрешния
турист.
По данни на Министерството на туризма за първите 2 месеца на 2018
година, ръстът на нощувките реализирани от български граждани е 5,5%
(975 хил. души), а този на приходите от нощувки почти 11% (над 43,5 млн.
лв) в сравнение с данните от предходната година.
„Разработването на нови туристически дестинации и най-вече такива за
винен и селски туризъм, ще стимулира местното производство. Хубаво е, че
започна да се развива държавна политика за промотиране на алтернативни
туристически продукти и дестинации. Това е изцяло в полза на малкия и
среден бизнес на местните общности.“ – подчерта народният представител
Ася Пеева, която е родена и живее в Поморие. Винопроизводителите от
Поморийско традиционно са сред първенците в страната по качество на
продукцията и всяка година обират наградите както на български, така и
на световни изложения.
Според министър Ангелкова, качество на цялостния туристически продукт
зависи най-вече от доброто съчетание на конкурентните предимства на
страната като туристическа дестинация. Това мотивира нуждата от
поставянето на характерните продукти и вина за дадения регион под особен
фокус.
Близо 1/3 от трайните впечатления на туристите в световен мащаб са пряко
свързани именно с консумираните продукти по време на престоя в
съответната дестинация за почивка. Почитателите на тематичния туризъм
оценяват високо местните специалитети и регионалните сортове вино, като
много често положителното гурме преживяване е причина за повторно
посещение на дестинацията. Проектът на Министерството на туризма е
определил дванадесет дестинации съчетаващи традиционните винени напитки
и характерната кухня за съответния регион от над 50 общини, обхващащи
повече от 100 туристически обекта на територията на страната.
2 от тях включват общини от Бургаска област – „Южно Черноморие“-
обхваща Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Царево и 10 туристически
обекта, а „Източна Тракия“ ще обхваща Стара Загора, Сливен, Ямбол и
Карнобат заедно с 8 туристически атракции.
Финалният вариант на виненокулинарните дестинации ще бъде обявен през
есента на тази година, като те ще бъдат дигитализирани и представени
пред туристическия бранш и местните власти.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук