8.1 C
Бургас
сряда, 8 декември, 2021

Валери запечата Какао Бийч и бар Хедон в Созопол /видео/

Две заведения по морето са запечатани заради неспазване на закона за шума. Това са Какао Бийч на Южния плаж в Слънчев бряг и бар „Хедон” в Созопол. Това съобщи на извънреден брифинг в Бургас вицепремиера Валери Симеонов. До крайната мярка се  е стигнало след като още на 8 юни е издадено предписание на Какао за озвучаване на открити площи след 23 часа, подобни предписание е имало  и за плажния бар на Каваците. Заведенията обаче продължавали да нарушават Закона за шума. В петък и двете заведения  са запечатани от МВР. Плажните барове ще могат да отворят едва когато отстранят нарушенията.

Новите изменения в закона за шума ще бъдат приети най-рано през септември, тази година. Прогнозата на направи вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти в Бургас. По думите му, въпреки липсата на официално приетите нови правила, към днешната се прилагат сега съществуващите, залегнали в закона и то с цялата им тежест, увери той.

„Независимо от това, че още няма нов закон всички имат правото на почивка. Продължаваме да действаме, продължаваме борбата срещу шума. В началото на сезона направихме показна проверка в Слънчев бряг, за да покажем, че тази година законът ще се спазва. Въпреки тази демонстративна проверка в началото на сезона се оказа, че още има нарушители. Продължават да газят закона. Това наложи и нови проверки. Стигна се до първите два случая, при които се стигна до окончателно затваряне на обекти. Четвърти ден, заведения на „какаовият плаж“ и едно заведение край Созопол, са затворени“, заяви Валери Симеонов.

Това не е вендета, допълни вицепремиерът и уточни, че въпросните е приложена крайната мярка, предвидена в закона за шума. И двете заведения за проверени на 8 юни. Направени са констативни протоколи, издадени са предписания за отстраняване на нарушенията. Независимо от това при проверка на 5 август са установени същите нарушения в Слънчев бряг и Созопол. Проверката била извършена по време на концерти, стана ясно от думите на Симеонов, които събрали хиляди туристи. Към момента не е ясно дали предписанията за затваряне на заведения са обжалвани. Мярката обаче, стана ясно от думите на вицепремиера, е временна и ще трае докато не бъдат отстранени нарушенията и не бъдат приложени мерки по обезшумяването.

„Благодаря на РЗИ за смелостта и принципността, с която си свършиха работата и на МВР, че съдействаха. В медиите се въртят изявления, че имало техническа повреда или пръскане за мухи, но това не е вярно. Затворени са! Двата случая имат нужда от оповестяване, за да имат възпитателен ефект. Ще бъдем безкомпромисни, ще продължаваме да прилагаме закона. Това е новата чума на 21 век“, категорично заяви Симеонов.

По думите му, в Несебър и Созопол наредбите за вътрешния ред са отменени от началото на тази година – по разпореждане на прокуратурата. До този момент обаче и двете общини не са приели нови такива. „Тези две общини нямат наредби – така се връзват ръцете на МВР. Затова се наложи да приложим нова методика по отношение спазването нормите на шума“, каза Валери Симеонов, но каква точно методика – не уточни. От началото на сезона в РЗИ са постъпили множество сигнали, свързани с тишината. Направени са десетки проверки. Издадени са 84 предписания и протоколи, 6 акта за административно нарушение и 22 заповеди за спиране на озвучаването след 23.00 часа.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ