20.1 C
Бургас
вторник, 15 юни, 2021

Въй! Две пчели развиват капачка

В Бразилия една жена засне пчели, които успяха да развият капачката на бутилка с газирана напитка, за да стигнат до сладката течност. Невъзможно е да се каже колко съзнателно са действали насекомите, но последните проучвания показват, че пчелите са много интелигентни и са способни например да овладеят основни понятия от математика, предава trud.bg.

Жителка на бразилския град Сао Пауло засне на видео как пчели свалят капачката от бутилка с „Фанта“. Видеото с необичайното поведение на насекомите си спечели над половин милион гледания в YouTube за няколко дни.

Девойката пие своята газирана напитка по обяд. След това тя затвори бутилката и я сложи до себе си. Сладката вода привлече вниманието на две пчели. Те кацнаха на капачката от различни страни, и успяха да я развият и да я свалят от гърлото на бутилката. „Един посетител ме почерпи с газирана напитка, но пчелите я откраднаха“, каза девойката.

Видеото привлече вниманието на потребителите на социалните медии, много от които се заинтересуваха наистина ли са достатъчно умни пчелите, за да разберат как да отворят бутилката?

Може би капачката не е била завинтена твърде плътно и пчелите случайно са успeли да го отвъртят. Невъзможно е да се каже колко съзнателно са действали насекомите, но последните проучвания показват, че пчелите са много интелигентни за такива мънички същества и са способни например да овладеят основни понятия от математика.

И така, през 2019 г. учени от университета в Мелбърн установиха, че пчелите могат да броят. Преди това те установиха, че понятието нула е познато на пчелите. Учените показаха на пчелите две карти, на които бяха изобразени различен брой предмети. Като летяха до там, където имаше по-малко предмети, пчелите получаваха награда под формата на сладко. Ако летяха към картата с повече предмети, зад картата ги чакаше горчивия хинин. В резултат на това насекомите в 80% от случаите летяха натам, където имаше по-малко предмети.

След това условията на експеримента се усложниха: пчелите трябваше да летят или до напълно празна зона, или до зона, където имаше от един до шест обекта. Оказа се, че дори в този случай пчелите осъзнават, че отсъствието на предмети означава „по-малко“.

Това изненада изследователите, защото в мозъка на пчелите има по-малко от един милион неврони, докато в човешкия мозък има около 86 милиарда.

В новият експеримент пчелите се озоваха в Y-образен лабиринт, където се виждаха от 1 до 5 геометрични фигури в жълто или синьо. Синият цвят означаваше, че е необходимо да се извърши събиране (+1), а жълтото – изваждане (-1). Лявата и дясната страна на лабиринта също съдържаха геометрични фигури – една повече и една по-малко, отколкото в задачата. Ако пчелата е избрала правилния отговор, тя е получила сладка вода, ако избере грешната — хинин.

Отначало пчелите не знаеха какво да правят, но след около 100 повторения те научиха правилата. След няколко часа изследователите успяха да постигнат точността на резултатите в 64-72% от случаите, което беше очевидно по-високо, отколкото е възможно при случайно предположение.

В допълнение към тези два процеса, пчелите също трябваше да оперират с числа, като добавят или изваждат по една единица. В същото време самата цифра „едно“ не беше визуализирана по никакъв начин и всички процеси протичаха в работната памет на насекомото.

Любовта на пчелите към сладкото е добре известна, но проучване от 2016 г. разкри повече за причините на тази любов – оказа се, че сладката вода предизвиква усещания в пчелите, които са близки до тези, каквито е например оптимизма при хората.

Изследователите обучават 24 пчели, за да свързват определените локации и цветове на цилиндрите с чиста или подсладена вода. След това бутилките бяха затворени и на половината от пчелите беше дадена солидна порция от сладка вода и беше измерено времето, необходимо за да стигнат до отделен контейнер, разположен между двата затворени цилиндъра и маркиран с подобен цвят на техния, за да бъдат объркани пчелите и да не им е ясно дали ще намерят контейнера със сладка или обикновена вода.

Пчелите, получили предварителна дозата от захар, влязоха по-бързо в контейнера, сякаш бяха сигурни, че вътре ги чака лакомството.

За да проверят дали сладкото помага на пчелите бързо да се избавят от последиците от стреса, изследователите симулираха атаката от хищни насекоми, като хващаха внимателно пчелите със специален капан – така паяците задържат плячката си, от която пчелите често излизат победители.

Пчелите, които преди това са получавали сладката вода, са се връщали в хранилката 4 пъти по-бързо от тези, които не са я получавали.

В същото време се оказа, че ако на пчелите се даде препарат, който блокира производството на допамин, и свързан с работата на системата за награди, разликата между поведението изчезва. Това предполага, че ефектът е постигнат именно благодарение на допамина, който кара насекомите да имат подем в настроението.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: