25.1 C
Бургас
петък, 17 септември, 2021

Вдигнаха шефа на Фронтекс с хеликоптер. Всичко на границата било наред, не очакваме нова мигрантска вълна заради събитията в Афганистан

Шест пъти повече са случите на установено нелегално преминаване на границата ни с Турция от началото на кризисната ситуация в Афганистан. Увеличават се и опитите за нелегално влизане на територията на България, сравнено с обстановката от миналата година. Това стана ясно при посещението на Изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана/Frontex Фабрис Лежери у нас. Заедно с главния секретар на МВР и шефа на Гранична полиция той посети зелената граница край Резово и се запозна с особеностите на морската ни територия отвисоко с военен хеликоптер.

„Имаме постоянно взаимодействие с България. В момента тече операция по много целеви дейности, свързани с морската граница. В момента в България са командировани гранични сили от Испания. Подкрепата, която даваме на България е комплексна – от тренировъчни дейности по търсене и спасяване на изчезнали лица до предотвратяване трафика на смет. Предвид обстановката в Афганистан не очакваме нова, сериозна мигантска вълна. Въпреки това сме подготвени за такава ситуация“, заяви Лежери.

По думите му, след края на КОВИД кризата се очаква изключително засилен легален трафик по граничните пунктове не само у нас, но и по всички външни граници на Европейския съюз. Заедно с Frontex, към момента страната ни работи по пилотен проект за допълнителен контрол, свързан с гражданите от трети страни. Необходимите системи се тестват на ГКПП „Капитан Андреево“ и включват сканиране на документи и снемане на биометрични данни.

„Посетих зелената граница до Резово. Видях много патрули със сериозно оборудване. И не виждам проблеми, а по-скоро добре подготвени гранични сили“, обобщи впечатленията си Фабрис Лежери.

Все пак от Гранична полиция посочиха, че има компрометирани участъци по преградното съоръжение с Турция. На тези места е дислоцирана допълнителна техника и сили на жандармерията. А на местата, които не могат да бъдат обхванати от системата за виденаблюдение се използват мобилни термо камери.

„Ситуацията е напрегната, но е под контрол. Имаме допълнителни сили жандармерията и областните дирекции на МВР в страната. Въпреки по сериозни натиск от миналата година се справяме и не се налага включването на армията“, каза главният секретар на МВР Петър Тодоров.

И още: страната ни е подготвила няколко проекта, които ще чакат одобрение за финансиране от Европейската агенция за гранична и брегова охрана. По един от тях през следващата година у нас трябва да бъде доставен нов кораб за охрана на морската ни територия.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: