16.1 C
Бургас
вторник, 15 юни, 2021

ВиК – Бургас започва работа по най-мащабния воден проект, който трябва да се реализира в страната

С решение на Европейската комисия от 4 март 2021 г. бе одобрен финансов проект в размер на 145 731 800 лв. за изпълнение на първи етап от „Интегриран воден проект за област Бургас“. Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда“.
Най-мащабния ВиК проект за Бургаска област предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК структура и изграждане на нови системи и съоръжения в тринадесет агломерации с над 10 000 е.ж. на територията на осем общини в Бургаска област – Бургас, Айтос, Карнобат, Поморие, Несебър, Созопол, Проморско и Царево. Общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лв.
Дейностите включват реконструкция на над 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на около 80 км нова ВиК мрежа. Предвидено е строителството на една нова пречиствателна станция за отпадъчни води и реконструиране на три други, както и реконструкция на две пречиствателни станции за питейни води.
C ycпeшнoтo изпълнeниe на проекта 324 566 еквивалент жители ще имат достъп до подобрено отвеждaне и пречистване на отпадъчните води, а 279 011 жители ще се ползват от подобрени услуги във водоснабдяването.
В обхвата на проекта се включва надграждане на SCADA система и изграждане на GIS система за обособената територия на „ВиК“ ЕАД гр. Бургас. Системите ще са част от интелигентна измервателна инфраструктура за мониторинг на потреблението на вода с цел оптимизиране на мрежовите операции и ефективността в реално време.
В първия етап на „Интегриран воден проект за област Бургас“ ще се реализират дейности по реконструкция, рехабилитация и изграждане на нови ВиК системи в агломерациите Бургас ( включително Меден Рудник и Сарафово), Айтос, Карнобат, Царево, Китен и Лозенец. Ще бъдат реконструирани и участъци от деривация Ясна поляна и деривация Камчия – юг. Предвидено е строителството на една нова пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Карнобат и реконструиране на ПСОВ Бургас, ПСОВ Меден рудник и ПСОВ Обзор. Ще бъдат реконструирани две пречиствателни станции за питейни води – ПСПВ Камчия и ПСПВ Ясна Поляна. В първия етап ще започне и изграждането на GIS система и SCADA система.
Изпълнението на втори етап от проекта включва реконструкция, рехабилитация и изграждане на нови ВиК системи в агломерациите Поморие, Несебър, Обзор, Крайморие, Черноморец, Созопол, както и още три участъка от деривация Ясна поляна и един участък от деривация Камчия- Север.
Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е декември 2023 г.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: