17.1 C
Бургас
петък, 15 октомври, 2021

Вижте как се гласува машинно при избори две в едно

ЦИК даде разяснения как ще гласуваме на изборите „две в едно“ – с машини и с бюлетина.

Вижте демонстрацията във видеото:

blob:https://www.facebook.com/f4c01a4f-95e1-4963-afc4-572f4079881f

Най-важното, което всеки избирател трябва да реши, преди да пристъпи към гласуването, е дали ще участва и в двата избора – за президентска двойка и за народни представители или само за единия вот, каза говорителката на ЦИК Росица Матева. „Най-добрият вариант е да гласуват и за двата„, посочи тя.

Важно уточнение е, че ЦИК реши на изборите „две в едно“ на 14 ноември да се гласува на една машина и с една смарт карта. Разписките ще са две или една, в зависимост от това дали избирателят гласува за двата вида избори или само за единия.

На екрана ще има три опции – най-отгоре ще пише „Избори за президент и вицепрезидент и народни представители“, втората опция е само „Президент и вицепрезидент“, а третата – само за народни представители.

След като избирателят посочи за кого гласува, ще се стигне до екран „Преглед“, който е за потвърждение. На този етап може да се върне и да промени избора, да направи преглед и след това да потвърди окончателно своя избор. Ако не го променя, натиска бутона „гласуване“.

Когато сме избрали да гласуваме в двата избора, с натискане на бутона се разпечатват и двете разписки и затова е много важно избирателите по никакъв начин да не ги дърпат, подчерта Матева.

Задължително трябва да се изчака звуковият запис, който се чува преди да се разпечатат двете разписки и едва тогава да се вземат от машината. При дърпането е възможно печатащото устройство да блокира, предупредиха от ЦИК.

От ЦИК показаха и бюлетините за двата типа избори. Те се различават освен визуално и по защитите, които имат – с различен цвят на защитата е бюлетината отзад. Целта е да може и след като се сгъне да стане ясно в коя урна трябва да бъде бюлетината за съответния тип избор. С бюлетината за гласуване в страната може да се гласува с преференции.

Няма окончателно решение за общия брой на секциите, в които ще се гласува с машини. В страната са около 9400, в 2119 ще се поставя и второ устройство, окончателният брой предстои да се уточни, каза Росица Матева. В секциите в чужбина все още не е ясна бройката машини и секциите, които ще са оборудвани с такива, защото все още не е приключило подаването на заявления за гласуване там, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Прогнозата му е за по-малко машини в чужбина отколкото на изборите на 11 юли, когато бяха 421 в 273 секции.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: