8.1 C
Бургас
вторник, 7 декември, 2021

Влиза в сила 26-годишната присъда на Михаил Станчев за убийство и опит за убийство в Слънчев бряг през 2018 година

Върховният касационен съд остави в сила решението на бургаските апелативни съдии по делото срещу Михаил Станчев, признат за виновен в убийството на Коста Николов и опита за убийство на Симона Тодорова в к.к. Слънчев бряг.

С решение от 13 април 2020 година Бургаският апелативен съд увеличи наказанието на Михаил Станчев от 24 години „лишаване от свобода“ на 26 години „лишаване от свобода“ за извършеното от ревност престъпно деяние.

Михаил Станчев е признат за виновен в това, че на 02.06.2018 г., около 21:10 ч. в курортен комплекс „Слънчев бряг“, пред хотел „Сън Вилидж“, по начин, опасен за живота на мнозина, произвеждайки изстрели с пистолет, умишлено умъртвил Коста Николов и направил опит умишлено да умъртви Симона Тодорова, като я прострелял в областта на лявото слепоочие, с което й причинил постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, като деянието останало недовършено поради независещи от него причини.

В решението на ВКС е посочено, че въззивната инстанция е „съобразила че подсъдимият, движен от егоистичните си подбуди и желания е лишил от живот пострадалия Николов, в разцвета на силите му, причинявайки страдания и мъка от неговата загуба на най-близките му роднини, на неговите приятели и колеги. Едновременно с това, Станчев е осакатил физически и душевно 22-годишно момиче, което ще търпи последиците от края на дните си, само защото се е възползвало от правото си да избира, с кого да има лични приятелски или интимни отношения“.

Начинът, използван от дееца за решаване на любовните си проблеми и неблагополучия – чрез отнемане на живота на други човешки същества е в разрез с цивилизационните принципи, въз основа на които е изградено обществото, подчертават върховните съдии. Това изисква по-интензивна наказателна репресия чрез налагането на по-високо по размер наказание, като знак за останалите индивиди, че подобни методи на уреждане на междуличностните отношения са абсолютно недопустими.

Според касационния състав Апелативен съд – Бургас правилно е преценил, че за да се постигнат целите не само на специалната, но и на генералната превенция, следва да бъде увеличен срокът на наказанието „лишаване от свобода“ с две години. Така наложеното наказание е съответно на обществената опасност на деянието и на дееца и отговоря на изискването за справедливост.

Михаил Станчев е осъден да заплати на гражданските ищци – семейството на пострадалия Николов, както и на Симона Тодорова общо 340 000 лв. за претърпените от тях неимуществени вреди, причинени от престъплението.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ