29.1 C
Бургас
сряда, юли 6, 2022

ВСС решава: Да се прекрати ли предсрочно мандата на Гешев

Висшият съдебен съвет решава дали да прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев като главен прокурор.

Миналата седмица Пленумът на Висшия съдебен съвет разгледа допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. В мотивите си тя е посочила 9 точки – основания за отстраняването на Гешев, като Пленумът на ВСС разгледа всяка една поотделно.

ВСС реши, че са частично недопустими три от основанията. Става въпрос за частта им, касаеща действия и бездействия на Иван Гешев преди встъпването му в длъжност като главен прокурор. Едно беше отхвърлено като недопустимо. Останалите пет бяха определени за допустими и редовни.

По време на дебата главният прокурор Иван Гешев каза, че с искането се разкрива личното мнение на министъра на правосъдието към главния прокурор. Той заговори за разделението на властите и заяви, че не би си позволил да дава препоръки на някого от изпълнителната власт, за да не нарушава разделението.

„В предложението почти няма описание на действия и бездействия, извършени от моя страна лично“, каза още Гешев. Главният прокурор заяви, че няма никакви притеснения и не вижда юридически аргументи.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук