-2.9 C
Бургас
четвъртък, януари 20, 2022

Започна дискусията за развитието на туризма

Засега се движим много конструктивно и оперативно, каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков при откриването на дискусията по темата „Туризъм“. Половината важност на тези срещи са политиките, другата – отборите, почваме да виждаме как А-отборът от всяка една от партиите може да се сработва с другите, коментира Петков.

Той уточни, че днес дискусията ще започне с представянето на идеите за развитие на туризма от най-малката партия, за да „покажем, че няма първи – втори, а имаме общи цели, които трябва да постигнем заедно“.

Разговорите са част от серията от дискусии по ключови политики за изработване на коалиционно споразумение. В дискусиите участват БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

От БСП в разговорите ще се включат Христо Проданов, Емил Хумчев, Вяра Емилова, Атанас Маджарски, Петя Цанкова, от ИТН – Ивайло Кожухаров, Мирослава Колева, Златомира Карагеоргиева, от ДБ – Борислав Сандов, Гергана Кабаиванова, Виолета Донева, Михаил Михов, от ПП – Любомир Попйорданов, Илин Димитров, Теодора Жилкова, Борис Борисов.

„Демократична България“ предлага сред спешните мерки в туризма осигуряване на енергийни помощи заради цената на тока. Това трябва да се случи пропорционално според разхода на ток в миналото на всяко предприятие, каза Виолета Донева от ДБ по време на дискусията за развитието на туризма.

Включването на туризма в програма за гарантирано или частично гарантирано кредитиране с цел да се инвестира в алтернативни източници на енергия и подпомагане на дейността на бранша, е друго предложение на ДБ. Предлага се и създаване на застрахователен или друг финансов инструмент за възстановяване на предплатени или надплатени суми към доставчици, както и запазване на нивата на ДДС на 9 на сто до края на кризата заради пандемията.

Сред другите предложения на политическата формация са създаване на гаранционен фонд, който да защитава туристическия бизнес при криза, като той трябва е да е организиран по примера на автомобилния, а не по примера на държавна гаранция.
От ДБ искат да се премахне концепцията плажовете и ски зоните да се отдават на концесионни договори.

„Има такъв народ“ /ИТН/ залага в политиката си за туризма на обособяването на пет стратегически ресора в рамките на Министерство на туризма: морски и планински туризъм, балнео, уелнес и СПА туризъм, конгресен, културен и друг туризъм. Това каза Ивайло Кожухаров от ИТН. Разговорите са част от серията дискусии по ключови политики за изработване на коалиционно споразумение. В дискусиите участват още БСП и „Демократична България“.

Предлага се всеки ресор да има свой маркетингов план за действие, защото всеки сектор има различни нужди и политики за привличане на туристи и бюджетът ще се разпредели според броя реализирани нощувки по типове туризъм, допълни Кожухаров.

По думите му Националният съвет по туризъм се е превърнал в „говорилня“ затова от ИТН предлагат към всеки ресор да има съответната комисия под председателството на министъра на туризма и с участие на експерти от регионални и специализирани браншови организации. Това ще доведе до допълнителна експертиза и по-добра комуникация между бизнеса и институциите, но най-вече до мониторинг, контрол и обратна връзка, смята от ИТН.

Втора важна стъпка за ИТН в туризма е свързана с маркетинга и брандинга. Според политическата формация България трябва да се ребрандира като туристическа дестинация спрямо новите технологии и глобалните тенденции и да се утвърди като вдъхновяващ брандинг, допълнен с петте основни видове туризъм.

От ИТН ще работят за прекратяване на порочните и корупционните според тях практики за несправедливо разпределение на средства за маркетинг и реклама, както и за координация между министерството и бизнеса за налагането на бранда на страната. Трябва да надградим нашата имиджова реклама в туризма с активна дигитална стратегия, която да е измерима, каза Кожухаров и допълни, че трябва да се постави и акцент върху българските туристи в дългосрочен план чрез извеждане на конкретни послания не само в момент на криза.

Други приоритети от ключово значение са – подобряване имиджа на бранша и квалификация на заетите в него, като например да се стимулира дуалното обучение, както и визовата политика в посока дигитализация на процесите.

ИТН предлагат още да се създаде гаранционен фонд за туроператорска и турагентска дейности, уреждане статута на националните курорти, промяна на концесионното законодателство, като трябва да провежда мониторинг и одит за ефективността и контрол по сключването и изпълнението на концесионните договори в Министерството на туризма. Предлага се и законово регламентиране на настаняването чрез онлайн платформи, за да се изсветлят приходите, както и прозрачно и целево разпределение на туристическия данък за туристически цели, като средствата обратно да се инвестират на територията на общините.

Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук