28.1 C
Бургас
четвъртък, юли 7, 2022

Започва кампания за набиране на средства за изографисване на църквата в манастира „Св. Георги” в Поморие

Манастирът „Св. Георги” в Поморие чества днес своя храмов празник. Днес е и ден на Поморие.

По инициатива на игумена на манастира епископ Йеротей започва кампания за изографисване на църквата в манастира и ремонт на иконостаса.

Преди две години със средства от Сливенска митрополия, Община Поморие и средства на манастира беше направен основен ремонт на църквата, строена през 1856г.

Оглед установи, че гредите са напълно прогнили, а стените пропаднали. В манастира днес се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от XVIII I XIX век.

Манастирът “Св. Георги Победоносец” е една от най-старинните обители в България.

Днес кметът на Поморие Иван Алексиев обяви, че общината ще помогне отново със средства за изографисването на църквата, но призова за помощ и от държавата, както и от съгражданите си.

Манастирът „Свети Георги“ е единственият действащ мъжки манастир на територията на Югоизточна България, който ежегодно приема хиляди поклонници, не само заради богатото си историческо минало, но и заради чудотворната икона на Свети Георги, намерена и съхранявана в манастира.

Легендата разказва, че в края на 17в. на това място турчинът Селим Бей е имал чифлик . Той е бил неизлечимо болен. Една нощ на Селим Бей му се присънило, че намира лековита вода в имението си. На сутринта започнал да търси мястото и намерил мраморен барелеф на Св. Георги, под който бликнала водата от съня му. Селим Бей се излекувал, приема християнството, дарява чифлика за построяване на манастира и става неговият първи игумен. И днес хиляди миряни се наредиха на опашка пред аязмото, за да пият от лековитата вода.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук