27.1 C
Бургас
четвъртък, юли 7, 2022

Затягат контрола за влизане в България

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова е сформирала пандемичен комитет в здравното ведомство, чиято задача е да анализира и координира дейностите по изпълнение и контрол на въведените в страната противоепидемични мерки. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/.

Комитетът ще бъде ръководен от заместник-министър Георги Йорданов. В състава му влизат представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, представители на регионалните здравни инспекции и спешната медицинска помощ.

След консултации с ръководствата на експертните съвети по епидемиология, инфекциозни болести и вирусология е било решено да продължи активното наблюдение на епидемичната ситуация с оглед разпространението на варианта „Омикрон“. Доц. Кунчев е подчертал, че в зависимост от различните показатели е готов да предложи актуализация на противоепидемичните мерки. Към настоящия момент не се предвижда въвеждането на допълнителни ограничения, с изключение на увеличаване на контрола за влизащите в страната граждани, е казал Кунчев.

Предстои актуализиране на заповедта за влизане в страната, като лица, които пристигат в България от страни, попадащи в „червената зона“, освен сертификат за ваксинация или преболедуване, ще трябва да предоставят и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България. В противен случай ще подлежат на 10-дневна карантина.

7,907Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук