„Зелената книга“ на режисьора Питър Фарели спечели наградата за най-добър филм на американската Гилдия на продуцентите, набирайки позиции в надпреварата за наградите „Оскар“, предадоха световните агенции.

Професионалната организация изненадващо според някои наблюдатели предпочете продукцията за зародилото се приятелство между чернокож пианист и белия му шофьор пред смятаните за фаворити филми „Рома“ и „Роди се звезда“.

В лентата има българска връзка – една от второстепенните роли се изпълнява от актьора Димитър Маринов. Филмът триумфира и на церемонията на наградите „Златен глобус“.

За топ отличието на 30-ите награди на продуцентската гилдия се съревноваваха също „Черната пантера“, „Черен в клана“ („BlacKkKlansman“), „Луди богати азиатци“, „Бохемска рапсодия“, „Вице“ („Vice“), „Фаворитката“ и „Нито звук“.

Отличията на холивудските продуценти са смятани за солиден индикатор за победа в топ категорията на наградите „Оскар“, присъждани от Академията за кинематографично изкуство и наука. Досега изборът на гилдията и киноакадемията е съвпадал в 20 от 29 случая, в това число и миналата година, когато и двете организации отличиха като най-добър филм „Формата на водата“, отбелязва БТА.

източник: BTV