17.1 C
Бургас
понеделник, 20 септември, 2021

Жертви и щети за милиони след торнадо в Чехия

Чехия продължава разчистването на отломките след убийственото торнадо, което връхлетя южната част на страната. Стихията отне живота на петима души и рани десетки. Щетите са за милиони. Правителството ще отпусне 420 милиона чешки крони на пострадалите общини, предава БНТ.

Дори най-малките жители на Моравска Нова Вес помагат за разчистването на улиците след мощното торнадо. Селото е едно от най-пострадалите от стихията, която опустоши няколко градове и села в южна Моравия.

Ветрове със скорост 200 км в час и градушка колкото топка за тенис превърнаха къщи в руини. По данни на вътрешното министерство пострадалите сгради са около 1000.

Властите определиха до 5 милиона чешки крони на домакинство за възстановяване на домовете, предвиждат се и данъчни облекчения за бизнеса. Според хората обаче, правителството не прави достатъчно.

„Много хора нямат застраховки. Не знам какво ще правим. Почти цялата ми къща е срината. Край с мен„, казва Милан Шекар, жител на Моравска Нова Вес.

В град Ходонин е унищожен дом за възрастни и хората са преместени в хотел. Сериозни щети са нанесени и на местния зоопарк.

Пострадали са лозовите насаждения в областта, включително и в град Валтице, който е в списъка за световното културно и природно наследство на Юнеско.

Областният управител на Южна Моравия Ян Гролих описва ситуацията като „истински ад“. По думите му спасителните екипи не очакват да има още жертви.

В разчистването на отломките се включи армията. Помощ пристигна и от съседните Полша, Австрия и Словакия.

Торнадото е рядкост за Чехия. За последен път подобно явление е имало през 2004 г, когато са повредени около 50 къщи.

Снимка: Twitter: @a_girlwitluv

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феновекато
1,756Последователиследвам
11,740Абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: