20.1 C
Бургас
вторник, 15 юни, 2021

Журналист спаси от унищожаване тракийско светилище в Бургас (видео)

Тракийско светилище е открито при строеж на жилищен блок в к-с „Изгрев” в Бургас. За първи път археолози откриват предмети от бита на траките в градска зона , въпреки че отдавна има писмени сведения, че те са живеели на територията на морския град. Тракийският култов комплекс от V- IV в. пр. Хр. е открит случайно от журналистът Галя Тенева. Тя веднага сигнализира МВР, защото подозира, че археологическите открития ще останат заровени под бетона.

Галя Тенева- журналист : Минавах случайно покрай строителния обект , когато видях , че в рова, който копаеха строителните машини има два съда, които бяха с формата на амфори. Докато бях на място усетих напрежение на строителната площадка, тъй като част от работниците отравяха , а други заравяха сякаш искаха да скрият нещо

Археолозите казват, че находката  е ценна, защото това са първите проучвания в квартал Изгрев. Има писмени сведения, че районът  е бил населява от траки, а сега вече могат да ги документират  на терен.

Мирослав Класнаков- ръководител на разкопките : Траките на това вероятно са му казвали светилищна зона, сакралната зона. В близката околност би трябвало да има  и селище.

Открити са тракийски култови ями с керамични съдове от местна  и вносна керамика , в която е имало вино, риба  и зехтин.

Строежът е спрян докато не приключат археологическите проучвания.

Илиан Петракиев- археолог :  Правим цялостно заснемане на обекта- 3D заснемане на всяка яма , така че тя винаги може да бъде възстановена в целия си обем и реално  и виртуално, ако се поиска някой ден

Артефактите ще бъдат изложени в бургаския музей.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,907Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: