19 C
Бургас
петък, 23 април, 2021

Златко Димитров: Обзор има нужда от Несебър, както е валидно и обратното

Референдумът за обособяване на нова Община Обзор е вик на стотици гласове, които искат да бъдат чути. Това пише в пост във Фейсбук Златко Димитров, общински председател на структурата на ПП ГЕРБ в Несебър, дългогодишен изпълнителен директор на дружеството „Слънчев бряг АД“.

Управниците трябва да бъдат държани отговорни за провалите им. За това започвам този текст като се извинявам за нашия провал като управници на жителите на Обзор, Баня, Раковско, Приселци, Емона, Козница и Паницово през последните 2 години. Провал, защото очевидно не сме отчели от дистанцията, на която се намираме, действителните нужди на тези хора през времето на управление на настоящия Общински съвет в Несебър. Причината да използвам тези силни думи е референдумът, който Обзор поиска за отделяне от Община Несебър.

Нека бъде ясно, че не се извинявам от името на всички общински съветници или от името на общинската администрация в Несебър. Говоря за себе си, като общински съветник, избран през 2019 г.  Винаги съм бил поддръжник на фактите и отявлен враг на спекулациите и инсинуациите. Простата истина е, че нищо не е по-важно за Демокрацията от добре информирания електорат. Именно за това, в тези важни дни на избор за Обзор и за Несебър, съм длъжен да информирам избирателите, искрено и без фалшиви новини, за последиците, до които ще доведе едно евентуално „отцепване“ на Обзор и прилежащите населени места, от Община Несебър. Защото изборът, който ще бъде направен ще повлияе не само на бъдещето на жителите на Обзор, а на всички в Несебър, Равда, Свети Влас и останалите населени места в общината.

Обзор има нужда от Несебър, както е валидно и обратното.

Първите имат нужда от дотирането при годишните дефицити, които имат и ще продължават да имат, както и от запазване на привилегията да си жител на община Несебър. За 2019 г. приходите на Кметство Обзор са 2,6 милиона лева, а разходите са в размер на 4,9 милиона лева. До момента този луфт от над 2 милиона лева е покриван от съпричастните данъкоплатци от Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Равда и т.н. Солидарността е част от всички развити социални системи в Европа и света. При едно евентуално отделяне, ръководството на новата община, което и да е то, ще се изправи пред предизвикателството само, без братското рамо на Несебър, да запълва тези дупки в бюджета. Как? Може би чрез увеличаване на данъци или чрез допълнителни такси от останалия работещ бизнес в COVID пандемията.  

Обособяването на малки и раздробяването на дребни административни единици лишава всички нас (и Несебър, и Обзор) от това да играем ефективна роля в национален мащаб. Автономните региони не водят до обединение и прогрес. Колкото по-малко са гласовете, които се чуват в една административна единица, толкова повече намалява шансът им да бъдат чути. За това нека разсъждаваме над този референдум за отделяне на нова Община Обзор като за стотици гласове, които искат да бъдат чути, а до този момент не са. Имаме шанс да покажем единство и да поправим несправедливостите, за които сега сме алармирани чрез този акт на желание. За това аз заставам до хората, които искат да бъдат чути и казвам отчетливо и ясно, че трябва да бъде променен моделът на управление и финансиране на средствата за нуждите на хората в Обзор, който в момента не е ефективен. Бъдещето на тези населени места не може да бъде заложник на конфликти между две администрации.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Leave a Reply

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

7,874Феноветекато
1,756последователиследвам
11,740абонатиабонирам
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

%d bloggers like this: