13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Окончателно премахнаха грозните сандъци от стените на старите къщи в Несебър

Жителите на Стария Несебър сами са премахнали грозните сандъци от стените на старите къщи в града на ЮНЕСКО. В така наречените шкафове се продаваха всевъзможни дрехи, чанти  и сувенири, които загрозяваха древния град. Кметът Николай Димитров съобщи, че местните жители вече са започнали да преустройват първите етажи на къщите си за магазини и Стария Несебър вече има нов облик, който отговаря на статута му на световен град с уникални архитектурни паметници.

Предстои между 10 и 12 май в присъствието на регионалния министър и министърът на културата да бъдат официално открити реставрираните църкви Св. Йоан Кръстител и Св. Параскева, които бяха реставрирани по проект „Вяра в Несебър” и ще бъдат включени в културно-туристически маршрут “Духовен път”, който постепенно ще обхване всички древни храмове в Несебър. Според кметът Димитров държавата и министерството на културата трябва по-активно да помагат за съхранението на културното наследство в Несебър.

В Стария град е на финал и строежът на старото кметство. Фасадата ще бъде точно копие на сградата от 1927г, а вътре на първи етаж ще има модерна ритуална зала, официална приемна на община Несебър, конферентна зала и офис помещения. В съседство до нея ще се намира галерия на открито. Подменят се изцяло плочите към амфитеатъра, а Стария град е изцяло с нови табели.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук