9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Коли антики превземат Морската градина в Бургас

За първи път у нас ще бъде показан изключително редкия „Панар-Левасьор”  от 1963 г. – наследник на бронираните автомобили на френската компания, които предизвикват интерес с новаторските за времето си решения по конструкцията на колите. Антиката е собственост на колекционер от Стара Загора и идва на парада директно от Франция.

Бизнесмен от Бургас пък ще покаже единственият в страната „Мустанг Кабриолет” от 1965 г., със свалящ се покрив.

Не по-малко интересен е автентичният „Буик” от 1928 г., реставриран в продължение на три години, който също ще направи първата си премиера край морето.

Републиканският шампион по рали Стефан Георгиев ще подкара едно от емблематичните италиански творения – „Ланчия делта интеграле” от 1978 г., и това не е случайно – марката печели общо десет титли в световния шампионат.

Бургаският авто-мото клуб „Ретро“ ще извади за първи път американски ретро автомобили. Колекционерът Валери Манджуков от София ще представи българската легенда при автомобилите „Булгар Рено Алпин“.

Над 100 автомобила и около 30 мотоциклета на колекционери от цялата страна ще участват в шестия парад-шествие в Бургас. Към тях ще се присъединят и шест екипажа от най-големия гръцки клуб „LEKAM”, както и два от Сърбия, които идват с едни от най-интересните си коли – „Аустин”, „Триумф кабриолет”, „Олдсмобил”.

Голямата награда е във формата на уникална скулптура, изработена от стари автомобилни части. Тя е дело на младия и талантлив художник Иван Янков, който е и член на бургаския авто-мото клуб.

Новост тази година е и мястото на провеждането на парада. Антиките ще се впишат в атмосферата край Морското казино, а почетната обиколка ще финишира до хотел –спа «Приморец», чиито собственици също са ценители на старите коли и са сред организаторите на парада.

На изложението ще присъства и известният руски  колекционер Сергей Мезин, който от години изучава историята на автомобилите.

Ретропарадът започва от 10 часа на 6 юли и е в подкрепа на кандидатурата на Бургас за европейска столица на културата през 2019 година

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук