18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Кристалина Георгиева поведе хорото за празника на гроздобера в Старосел

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева показа завидни танцови умения в ръченицата, дунавските хора и копаницата на празника на гроздобера в пловдивското село Старосел снощи.

Повече от два часа тя води хорото неуморно и спечели овациите на гостите на събитието във винарска изба „Старосел“.  

Възродената традиция представи на гостите със забавни надпревари

най-сръчните гроздоберачи и най-сръчни булки, приготвили вкусен домашен хляб.  Еврокомисарят ни с ресори „Бюджет“ и „Човешки ресурси“ искрено се забавлява с мъдрите наставления на баба Стоянка за приготвянето на содените питки. Водещият на вечерта – носителят на „Икар“ Симеон Владов, умело наставляваше участниците в забавните конкурси, сред които и надпиване с вино за мъжете. Финалът на вечерта бе с  фолклорен ансамбъл и тракийски мистерии с огън и тъпан.

Днес еврокомисарят ни  разгледа  Тракийския храм край Старосел,   където в момента вървят укрепителни дейности с 350 000 лв., осигурени от Министерството на културата.

„Нашата основна цел е младите българи да останат в България“, каза пред журналистите Кристалина Георгиева.

Празниците завършиха с традиционния избор на  „Царица на виното 2015“ – традицията повелява тя да бъде закичена с орисан със самодивска сила венец от лозови пръчки, придружавана от весела дружинка начело с Трифон Зарезан. Журито избра 23-годишната Ралица Минева  от Ямбол, а кметът на Старосел  Иван Жутев и собственичката на винарната Теодора Тренева поздравиха хубавицата.

Снимки  VIP COMMUNICATION PR

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук