16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Развенчаване на митове: 6 за „здравословните“ храни

Известната диетоложка Наоми Мед разбива грешно изградените ни представи за здравословно хранене и разказва кои са 6-те най-нездравословни храни, мнението за които обаче, е доста положително в обществото.

здравословни храни
Пакетиран микс от овесени ядки и сушени плодове

Огромна част от продаваните зърнени миксове са препълнени със захар. Дори и захарта в тях да не е в познатата ни прахообразна бяла форма, тя пак е там, преливаща от калории и криеща се под надписите – сушени плодове, мед, агаве или пък оризов сироп.

Вместо това:
Направете си сами здравословен микс за закуска от чисти овесени ядки, семена и съвсем малко количество сушени плодове.

Купени от магазина смутита

Тези „преливащи от витамини“ плодови напитки съдържат до 8 чаени лъжички захар в една единствена бутилка. Ако това не ви е достатъчно, за да ви откажем, добавяме и че са пастьоризирани на много висока температура, което означава концентрация на захарите от плодовете и унищожаване на почти всички витамини и антиоксиданти.

Вместо това:
Правете си смутита вкъщи. Обикновеният блендер ще свърши почти цялата работа. Останалото оставяме на въображението и пресните плодове и зеленчуци.

Тестени изделия от бяло оризово брашно

Гръмко огласявани за „диетична храна“ заради ниското си съдържание на калории, бялото оризово брашно е общо взето „въздух под налягане“. То не може да ви засити изобщо и освен това притежава изключително високо ниво на ГИ (гликемичен индекс ), в превод – погълнатите въглехидрати се усвояват много бързо от кръвта и в следствие нивата на кръвната ви захар се разбъркват до безобразие.

Вместо това:
Използвайте брашно от кафяв ориз. То е богато на фибри, витамини, минерали и заради това, че е пълнозърнесто, има нисък ГИ.

Сушени плодове
Тези сушени сладки изкушения са позволени, но в твърде малки количества. Освен силно калорични, са пълни и със сулфити, уж с цел да се запазят за по-дълго.

Вместо това:
Яжте колкото можете повече пресни плодове. А в случай на непредвидено екстремно огладняване, заменете сушените плодове със сурови ядки – те са богати на протеини и фибри и ще ви заситят за по-дълго.

Белтъкът на яйцата

Забравете за белтъчните омлети. Дълбокият ни страх от жълтъка е вкоренен успешно в главите ни от безпочвените твърдения, че той съдържа високи нива вреден холестерол. Вече знаем, че холестеролът, идващ от храната, има минимално влияние върху нивата на холестерол в кръвта. А и в жълтъка се съдържат множество полезни вещества – холин, омега 3 мастни киселини, антиоксиданти, витамини B12 и D.

Вместо това:
Яжте винаги целите яйца!

Соевите продукти

Често препоръчвани като здравословна алтернатива на месото и млечните продукти, соята, в най-продаваните си форми е почти винаги многократно обработвана, генетично модифицирана и дори пагубна за нашето здраве.

Вместо това:
Можете да си набавите растителен протеин от много други храни – семена, леща, боб и водорасли. А за замяна на млякото може да избирате между кокосово, оризово и бадемово такова.

 

 

viewsofia.com

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук