14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Тази вечер раздават „златните глобуси“, генералната репетиция за Оскар

Церемонията за 73-ите награди „Златен глобус“ ще се състои тази вечер /10 януари 2016 г./  в Лос Анджелис. Водещ на шоуто за четвърти път ще бъде британският комик Рики Джървейс.

Лентата „Каръл“ с Кейт Бланшет, проследяваща любовната история между две жени, води с пет номинации за наградите „Златен глобус“ във филмовите категории, предадоха световните информационни агенции.

С по четири номинации следват лентите „Големият залог“, „Завръщането“ и „Стив Джобс“.

„Каръл“ ще се съревновава за наградата за най-добра филмова драма с „Лудия Макс“: Пътят на яростта“, „Завръщането“, „Стаята“ и „Спотлайт“. С номинации за най-добра филмова комедия или мюзикъл са „Големият залог“, „Джой“, „Марсианецът“, „Шпиони“ и „Тотал щета“.

 

В категорията за най-добър актьор във филмова драма са номинирани Брайън Кранстън за „Тръмбо“, Леонардо ди Каприо за „Завръщането“, Майкъл Фасбендер за „Стив Джобс“, Еди Редмейн за „Момичето от Дания“ и Уил Смит за „Сътресение“.

Претендентките за приза за най-добра актриса във филмова драма са Кейт Бланшет за „Каръл“, Бри Ларсън за „Стаята“, Руни Мара за „Каръл“, Сирша Ронан за „Бруклин“ и Алисия Викандер за „Момичето от Дания“.

В категорията за най-добър актьор във филмова комедия или мюзикъл са номинирани Крисчън Бейл за „Големият залог“, Стив Карел за „Големият залог“, Мат Деймън за „Марсианецът“, Ал Пачино за „Дани Колинс“ и Марк Ръфало за „Безкраен биполяр“.

 

Наградата за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл ще си оспорват Дженифър Лорънс за „Джой“, Мелиса Маккарти за „Шпиони“, Ейми Шумър за „Тотал щета“, Маги Смит за „Дамата от караваната“ и Лили Томлин за „Баба“.

В категорията за най-добър режисьор са номинирани Тод Хейнс за „Каръл“, Алехандро Гонсалес Иняриту за „Завръщането“, Том Маккарти за „Спотлайт“, Джордж Милър за „Лудия Макс: Пътят на яростта“ и Ридли Скот за „Марсианецът“.

Носителят на приза за най-добър актьор в поддържаща роля ще бъде избран измежду Пол Дейно за „Любов и милост“, Идрис Елба за „Безродни зверове“, Марк Райлънс за „Мостът на шпионите“, Майкъл Шанън за „99 къщи“ и Силвестър Сталоун за „Крийд: Сърце на шампион“.

Номинираните за най-добра актриса в поддържаща роля са Джейн Фонда за „Младост“, Дженифър Джейсън Лий за „Омразната осморка“, Хелън Мирън за „Тръмбо“, Алисия Викандер за „Ex Machina: Бог от машината“ и Кейт Уинслет за „Стив Джобс“.

 

В категорията за най-добър сценарий с номинации са сценаристите на филмите „Стаята“, „Спотлайт“, „Големият залог“, „Стив Джобс“ и „Омразната осморка“.

С номинации за най-добър чуждоезичен филм са „Съвсем Нов завет“, „Клубът“, „Мустанг“, „Фехтовачът“ и „Синът на Саул“.

Призът за най-добра анимация ще си оспорват „Аномализа“, „Добрият динозавър“, „Отвътре навън“, „Фъстъчетата: Филмът“ и „Овцата Шон: Филмът“.

 

В категориите за телевизия първенец по номинации – с осем на брой, надделявайки над традиционните телевизионни и кабелни мрежи, е стрийминг платформата Нетфликс. Със седем номинации следва телевизия HBO.

Сериалите „Империя“, „Игра на тронове“, „Господин Робот“, „Наркотици“ и „Друговремец“ са с номинации в категорията за най-добра телевизионна драма.

В категорията за най-добра телевизионна комедия са номинирани сериалите „Casual“, „Моцарт в джунглата“, „Оранжевото е новото черно“, „Силициевата долина“, „Трансродител“ и „Вице“.

С номинации за най-добър актьор в телевизионна драма са Джон Хам за „Момчетата от Медисън авеню“, Рами Малек за „Господин Робот“, Вагнер Моура за „Наркотици“, Боб Одънкърк за „Обадете са на Сол“ и Лив Шрайбър за „Рей Донован“.

 

В категорията за най-добра актриса в телевизионна драма са номинирани Кайтриона Балфе за „Друговремец“, Вайола Дейвис за „Как да ни се размине убийство“, Ева Грийн за „Викторианска готика“, Тараджи П. Хенсън за „Империя“ и Робин Райт за „Къща от карти“.

Носителят на приза за най-добър актьор в телевизионна комедия ще бъде избран измежду Азиз Ансари за „Master of None“, Роб Лоу за „Grinder“, Гаел Гарсия Бернал за „Моцарт в джунглата“, Патрик Стюарт за „Шоуто на Блънт“ и Джефри Тамбор за „Трансродител“.

С номинации за най-добра актриса в телевизионна комедия са Рейчъл Блум за „Шантавата бивша приятелка“, Джейми Лий Къртис за „Кралици на виковете“, Джулия Луис-Драйфъс за „Вице“, Джина Родригес за „Девствената Джейн“ и Лили Томлин за „Грейс и Франки“.

В категорията за най-добър телевизионен филм/минисериал са номинирани „Американско престъпление“, „Американска история на ужасите: Хотел“, „Фарго“, „Плът и кости“ и „Вълци“.

Предварително беше оповестен носителят на наградата „Сесил Б. де Мил“. Почетния приз получава актьорът и двукратен носител на „Оскар“ Дензъл Уошингтън.

 

Отличията се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.

 

Източник: БТА
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук