14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Потвърдиха присъдата на Надя Иванова, прегазила Валя в Бургас

Апелативен съд в Бургас остави Надя Иванова зад решетките, като потвърди присъдата на Бургаския окръжен съд от една година и два месеца затвор. 33- годишната Надя е призната за виновна за това , че на 17 юни м.г. е прегазила 12-годишната Валя на пешеходна пътека в Бургас. Наложеното наказание е при първоначален „общ” режим и лишаване от право за управление на МПС за срок от четири години и два месеца.

снимка: Надя Иванова се надяваше да отърве затвора

Защита на Надя Иванова се надяваше Апелативния съд да замени присъдата с условна.           

От експертизата е установено, че подсъдимата е управлявала автомобила със скорост около 60 км/ч, която не е съобразена с пътния участък, а е следвало да бъде 43.2 км/ч. Подсъдимата Иванова е следвало да спре  автомобила или да заобиколи  пострадалата Валя. Съществувала е възможност да бъде избегнат челният удар.

 Безспорно е установено, че Иванова е допуснала нарушение на чл. 20 ал. 2 от Закона за движение по пътищата. Подсъдимата Иванова е могла  да види пресичащото дете, въпреки спрелия в дясната лента микробус, когато управляваният от нея автомобил е бил на разстояние 23.4 м.

Съществувала е възможност подсъдимата да предотврати пътно-транспортното произшествие. Апелативният съд споделя изцяло извода на окръжните съдии, че настъпилото ПТП е по изключителна вина на подсъдимата. Подсъдимата е извършила грубо незачитане на основните правила за движение по пътищата.

          Обстоятелството, че са зачестили транспортни произшествия с човешки жертви в населените места, включително и на пешеходните пътеки, сочи за завишена степен на обществена опасност на този вид инциденти, което според БАС обуславя необходимостта от по-строга наказателна политика, като фактор за ограничаване на неблагоприятната тенденция.

          При определяне на наказанието на подсъдимата са взети предвид всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства. БОС правилно е приел в конкретния случай, че е необходимо да бъде упражнена по-тежка държавна принуда спрямо подсъдимата, като по този начин, наред с поправянето на последната, ефективно ще бъде въздействано възпитателно и предупредително върху останалите членове на обществото.

В този случай БАС счита, че прилагането на условното осъждане не може да въздейства предупредително и възпиращо не само върху извършителя, но и върху членовете на обществото.

          В мотивите на БАС се казва, че справедливостта на наказанието е основен принцип в българското наказателно право, а справедливо е това наказание, което съответства на тежестта на престъплението. Обществените настроения не следва да имат решаващо значение при индивидуализация на наказанието.

          Апелативните съдии намират, че атакуваната присъда е обоснована и законосъобразна, а наложеното наказание справедливо, поради което същата следва да бъде потвърдена.

 При цялостната проверка на присъдата не са установени допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

 

          Решението на Бургаския апелативен съд подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Република България в 15-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук