16 C
Бургас
петък, април 26, 2024

МОСВ: Големи материални щети и нещастни случаи са възможни в Бургаско

„За утре от НИМХ е обявен червен код за дъжд и вятър в Бургаска област. Времето е много опасно. Прогнозирани са изключително интензивни опасни метеорологични явления. Възможни са големи материални щети и нещастни случаи, може да възникне и опасност за живота”. Това каза директорът на Дирекция „Управление на водите“ в Министерство на околната среда и водите Асен Личев, цитиран от ИА „Фокус“. 

За утре от НИМХ са прогнозирани изключително интензивни опасни метеорологични явления. Асен Личев призова да се следват нарежданията и всички съвети на компетентните органи, както и гражданите да бъдат готови за извънредни мерки.

Утре по-значителни повишения на водните нива и опасност от поройни наводнения съществува във водосборите на южночерноморските реки: Ахелой, Чакърлийска, Русокастренска, Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска, Караагач, Велека, Резовска. Водните количества на реките в долното течение на р. Вит (Дунавски басейн), в долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн), във водосбора на р. Марица (Източнобеломорски басейн) и в долното течение на р. Места (Западнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

По информация от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков затворници са почистили от храсти и дребна дървесна растителност рисковите речни корита, които са били набелязани по предварителна програма. Бил е почистен участък от 86 метра на река Малка река в село Равнец, левият приток на река Чукарска, 710 метра от канала, който свързва езерото Вая с Черно море.

Извадени са множество боклуци, няколко камиона с ламарини, дънери, гуми, които от години са стояли там. Почистени са също 400 метра от река Дермендере, над километър речно корито в Карнобатско, Камено, Айтос, Средец, Царево. Това са все проблемни места, които са под управлението на Областна администрация-Бургас.

МОСВ активира оперативното звено днес 

Националният институт по метеорология и хидрология НИМХ – БАН обяви за 29 септември червен код за дъжд и вятър в Бургаска област. Очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 60-70 л/кв. м, а в крайните южни райони от областта са възможни и по-големи количества. Ще духа силен, по крайбрежието на морето и бурен северен вятър. Южно от Бургас  вълнението на морето може да достигне 5 бала. Времето е много опасно. Прогнозирани са изключително интензивни метеорологични явления. Възможни са големи материални щети и нещастни случаи. Следвайте нарежданията и всички съвети на компетентните органи и бъдете готови за извънредни мерки.

Оранжев код за дъжд и вятър НИМХ – БАН обяви в областите Варна, Шумен, Ямбол и Сливен. Очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 50 л/кв. м. Ще духа силен северен вятър.

Във Варна се очакват значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 50 л/кв. м. Ще духа силен, по крайбрежието на морето и бурен северен вятър. Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

Жълт код е обявен за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Хасково и Стара Загора. Очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието 15-30 л/кв. м. Ще духа силен северен вятър.

НИМХ – БАН обявява и жълт код за вятър в Кърджалийска област. Ще духа силен и временно бурен северен вятър с пулсации до 25 м/сек. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук