След края на летния туристически сезон, Българската агенция по безопасност на храните отчита драстично намаляване на нарушенията по черноморските ни курорти. След направен анализ на резултатите от изминалия, сравнен с предходните сезони се установи, че при почти еднакъв брой извършени проверки, броят на констатираните несъответствия в проверените обекти и издадените предписания за отстраняването им значително намалява, отчитат от Агенцията.
През 2013 година са извършени над 4500 проверки, като са съставени по-малко Актове за установяване на административно нарушение. За 2011 година са съставени 518, а през 2012 година 259. Тази година актовете са по-малко от 200. Драстично намалява броят на обектите с временно преустановена дейност поради констатирани несъответствия.
Анализът сочи, че в последните три години операторите все по-стриктно се доближават до изискванията на законодателството в областта на безопасността на храните. През 2013 година са констатирани няколко случая със съмнение за заболявания причинени от храни, но след извършване на незабавни проверки, изследвания на проби от храни и контактни повърхности предприети от съответните Областни дирекции по безопасност на храните – се установи, че повечето от възникналите заболявания се дължат на летни вирусни инфекции, а другите са причинени от заразоносителство на хора от персонала в обектите.