9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

„Бургасбус“ за жълтите стотинки: Такива не приемаме

Абсурд да купите билет в автобуса, ако подадете на кондуктора жълти монети. Отговорът ще бъде категоричен ”Такива стотинки не приемаме.” Точно това се е случило на Натали Иванова. 32- годишната жена не е от  редовните пътници на „Бургасбус”, но преди дни й се наложило да използва така наречената „Бърза линия”.

„Подадох монети на кондукторката, сред тях имаше и четири по пет стотинки. Служителката не пожела да ги вземе, защото имали вътрешна разпоредба да не приемат жълтите монети. След това ми посочи и  табела ,  която показва с какви пари може и с какви  не може да се купуват билетчета.”- разказа за вестник „Фактор” Натали Иванова. Шокираната бургазлийка недоумява как така след като в България жълтите стотинки са все още в употреба, определена институция да отказва да борави с тях. „Така излиза, че ако имам само жълти монети в себе си, ще се водя нередовен пътник. Това е повече от абсурдно”.

Указателна табела има във всеки един автобус от „Бързата линия”. На нея ясно се вижда, че жълтите монети не се използват. Същото важи и за едрите банкноти.

„При положение, че жълтите стотинки се използват навсякъде, не виждам какъв е проблемът в „Бургасбус” да не бъдат желани. Когато отида в магазина ми връщат такива монети, логично е, аз да ги използвам.”- гневи се  Натали.

В България в търговската мрежа, във всички банки и институции са длъжни да  приемат жълтите монети. Защото това са парите в обръщение в момента в страната ни. Информацията е актуална и може да бъде проверена в сайта на БНБ.

Не са единични случи, в които граждани са си плащали ток, вода, парно, а и данъци с килограми стотинки. Единственото условие да не бъдат приети банкнотите или монетите, ако са повредени. Но пък в клоновете на всички банки могат да бъдат заменени. (Наредба № 18 на БНБ за контрол върху качеството на банкнотите и монетите от 1 април 2006 г.)

Вътрешна разпоредба  на „Бургасбус” е определила как ще се купуват билетчетата в автобусите, за това обаче няма и ред в официалния сайт на общинското предприятие.  „По този начин искаме да се предпазим от конфликти от различно естество. Първо не е приятно нашият служител да получи една шепа монети, след това той да ги върне като ресто на следващия пътник. В такива случаи скандалът е налице. И най-вече не искаме кондукторите ни да ходят с по над 3 килограма стотинки. Трудно се отчитат при предаване на смяната.”- каза управителят на ОП „Бургасбус” Петко Драгнев. Той допълни, че това се отнася и за едрите банкноти, които ще затрудняват шофьорите, когато започнат те да продават билети. „Докато разваля и връща ресто, вече разписанието ще се обърка и няма да се спазва.”

Вътрешната разпоредба за жълтите монети и едрите банкноти  е влязла в сила, в момента на  въвеждането на Новата транспортна схема. Но тъй като повечето от редовните пътници се снабдиха с карти още при откриването (в края на 2016 година), тази точка от разпоредбата остана незабелязана. Освен това, още при стартирането си „Бързите автобуси”  претърпяха доста критики от пътниците, заради новите маршрути и новите локации на спирките. И за да не ескалира напрежението, малко преди парламентарните избори,  бяха отпуснати и други линии, които да задоволят исканията на бургазлии.

Натали Иванова смята да подаде сигнал до Комисията за защита на потребителите и да търси не само своите права, но и правата на останалите бургазлии.

„Задълженията си ги знаем и ги спазваме. Потребители сме на дадена услуга, в случая на „Бургасбус”, но не се усещаме в ситуация, че клиентът винаги има право. Дори напротив, даже ми е обидно, че сме поставени в такива условия. Ето затова ще си потърся правата.”- добави още Натали Иванова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук