16.5 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Бургаска ученичка ще учи балет в САЩ

Възпитаничката на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” Никол Джиброва ще изучава през лятото  тънкостите на класическия балет в САЩ. В продължение на един месец тя ще може да се запознае с характерните особенности на американския балет, ще  научи много нови неща и ще обогати своите умения  в Ballet Chicago, Чикаго. Талантливата балерина  спечели стипендия с участието си в Танцовата работилница на фондация „Танцово изкуство – Илиев“.

 С „Танцова работилница“ е интензивна танцова програма, която се провежда в България в продължение на една седмица и е плод на международно сътрудничество. Програмата  има за цел да обучава млади танцьори  не само от България, но и от цял свят. Всяка година най-добрите участници получават стипендии за лятно обучение в едни от най-известните танцови училища и компании в САЩ. Фондация „Америка за България” е партньор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев” по проекта “Танцова работилница” от 2011 г. насам.

Тази година преподаватели бяха Тереза Рут Хауърд и Крисчън Вон Хауърд от танцовата компания „Алвин Ейли“, Айо Джаксън от Бродуей, Андреа Бър и Петър Илиев. В семинара участваха над 160 млади танцьори от цялата страна и от Македония, Турция и Сърбия.

Само шестима , са щастливците, които спечелиха стипендии за обучение в страната на неограничените възможности и сред тях е единайсетокласничката  от Музикалното училище Никол Джиброва.

 Основател и артистичен директор на фондацията е Петър Илиев, който стана известен на телезрителите с участието си в журито на “Магаданс предизвикателството”. Събитието е с подкрепата на фондация „Америка за България“.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук